Narodna Verovanja

Danas je Svetla sreda: Večeras obavezno pogledajte u nebo i dobićete znak!

Današnji dan je u narodu poznat kao Svetla ili Garava sreda. Reč je o prvom danu posle Uskrsa kada ljudi, posle odmora i gozbi, vraćaju svojim uobičajnim poslovima

Vesti 11.04.2018. - 10:02h Autor: dnevno.rs
Foto: Shutterstock

U većini naših krajeva, Vaskršnji praznici traju tri dana. To znači da je danas zapravo prvi dan kada se ljudi, posle odmora i gozbi, vraćaju svojim uobičajnim poslovima. Ipak, i ovaj dan se smatra "svetlim", i ima narodne običaje i verovanja vezana za njega.

 

Stariji kažu da danas treba da se gleda u nebo - ako je vedro i zvezdano, godina će biti rodna. Ako na Svetlu subotu bude oblaka i kiše, čeka nas godina oskudice i nestašice. Sa stanovišta koliko je danas lep i sunčan dan osvanuo, ako je verovati ovom predanju, ostatak 2018. biće predivan!

 

U užičkom kraju na nebu noću naročito traže zvezde padalice. Veruje se da će onaj ko prvi ugleda jednu, imati više sreće od ostalih. Ovaj običaj vezuje se još i za mrtve. Ako vam je u porodici neko nedavno preminuo, noćas treba da pogledate u nebo - postoji verovanje da će noćas, posle ponoći pasti i njihova zvezda.

 

Današnja sreda se u severnom Banatu naziva još i Garava sreda, a naziv duguje jednom starom običaju koji se u nekim krajevima održao sve do pred Drugi svetski rat. Naime, na današnji dan bi se po naselju kretala povorka u kojoj su bili isključivo muškarci neoženjeni do tridesete godine. Oni bi po mestu išli uz pratnju svirača i sa sobom vukli panj.

 

Ovaj vedar i živopisan običaj simbolizovao je narodno uverenje o potrebi i smislu braka, a oni koji ga još nisu zasnovali bi na ovaj način, javno, bili "prozvani" ili, kako se govorilo, "nagaravljeni".

 

 

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...