Biće regulisano pravilnikom

Nova pravila za đake: Zabranjena vanškolska putovanja!

Po novom Pravilniku svaki od nastavnika će morati da traži dozvolu od uprave škole, ukoliko želi da organizuje nešto sa školskom decom, a ako to ne uradi biće kažnjen, predočio je Šarčević

Vesti
Autor:
Foto: Shutterstock

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević izjavio je danas da nastavnici u školama u Srbiji više neće moći da organizuju privatna putovanja za učenike, što će biti regulisano novim Pravilnikom o đačkim ekskurzijama.

 

Šarčević je izjavio da su privatna putovanja koje nastavnici organizuju zajedno sa roditeljima postala nepisano pravilo i da je slučaj iz beogradske Osnovne škole "Karađorđe" otvorio "Pandorinu kutiju".

 

Na direktoru OŠ "Kardorđe" je da sagleda da li ima osnova za pokretanje disciplinskog postupka protiv nastavnice koja je učenike te škole vodila na privatno putovanje za Uskrs u Amsterdam, rekao je Šarčević novinarima u Ministarstvu prosvete.

 

On je ukazao da je odgovornost na direktorima škola i ako znaju i ako ne znaju da nastavnici organizuju takva putovanja.

 

"Ako nastavnik to radi, a da direktor ne zna, onda je problem s direktorom. Ako direktor zna, a zažmuri na jedno oko, onda je u dilu sa nastavnikom jer će mu možda ovaj sutra dati većinu na reizboru. To više neće moći", poručio je ministar.

 

Po novom Pravilniku svaki od nastavnika će morati da traži dozvolu od uprave škole, ukoliko želi da organizuje nešto sa školskom decom, a ako to ne uradi biće kažnjen, predočio je Šarčević.

 

"Postoje procedure, javne nabavke u organizovanju ekskurzija. Ukoliko skupite grupu dece vi ste zaobišli sve moguće procedure i napravili sebi posao. Ovde su interes dnevnice i zarade, a ne bezbednost dece", upozorio je Šarčević.

 

On je dodao da će direktor škole snositi posledice, kao i u slučaju ako ne prijavi nasilje u školi.

 

Ako 15 direktora bude smenjeno zbog takvih propusta, onda će i drugi stati na crtu", zaključio je Šarčević.

 

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...