Pravoslavni praznik

Sveti Simeon Bogoprimac i Ana: Praznik kad se deca raduju, a roditelji mole, evo zašto!

Zlu ne trebalo, naučite i molitvu koja pomaže kod bolesti dece

Vesti
13:25h Autor:
Sveti Simeon Bogoprimac i Ana: Praznik kad se deca raduju, a roditelji mole, evo zašto!
Foto: Shutterstock

Simeon Pravedni ili Simeon Bogoprimac je hrišćanski svetitelj.

U vreme misirskog cara Ptolemeja Filadelfa izabran je kao jedan od sedamdesetorice, kojima je bio poveren posao prevođenja Biblije sa jevrejskog na grčki jezik.

Kada su prevodili proroka Isaiju, došli su do proročanstva: "Evo djeva će zatrudneti i rodiće sina", on se zbuni, pa uze nož da izbriše reč "djeva" i zameni je sa rečju "devojka", i tako i prevede na grčki.

Ali, u tom trenutku javi se Simeonu anđeo Božji i odvrati ga od njegove namere, objasnivši mu da je proročanstvo istinito i da piše baš onako kako treba. Još mu je rekao i da neće umreti dok ne vidi Mesiju rođenog od device.

Kada je Djeva Marija donela Isusa u jerusalimski hram, Duh Božji je to javio Simeonu, koji je tada bio već veoma star. Simeon brzo ode u hram i u hramu odmah prepozna i Djevu i sina po svetlosti koja je zračila oko njihovih glava kao oreol.

Molitva spasa za svaku priliku: Izgovorite ove reči, demoni od njih beže!

foto: Wikipedia / Unošenje Isusa Hrista U Hram

Radostan starac uze Hrista u ruke i zamoli Boga: Sad otpuštaš u miru slugu svojega, Gospode, po reči svojoj; jer videše oči moje spasenje Tvoje. Tu se zadesila i Sveta Ana, koja je i sama prepoznala Isusa i to objavila svima. Ani je tada bilo osamdeset četiri godine. Nedugo potom, Sveti Simeon je preminuo.

Ovaj pravedni starac smatra se zaštitnikom male dece, pa svi pravoslavni vernici koji žele da se pomole za zdravlje svoje dece, mogu to da učine molitvom Svetog Simeona Pravednog:

Molitva za malo dete

O Gospode silni, pomiluj i spasi! I plamičak ovaj smrću ne ugasi! Detence je ovo ko plamičak sveće, A bure su svetske i po zvezde strašne; Slabičak se oganj pod pepeo preće A pod Tvoju ruku čovečije duše. Kad se vode dignu i dođu do guše, I plamen se smanji i oganj ovlaži, O Gospode spasi, smiluj se, ublaži! Tako David prorok Tebi se moljaše Mada on buktinja golema bejaše, A nejako dete u podnožju neba I od zlobne želje bolno se koleba I od zlobne misli zaboli ga glava, Svaki vetrić zlobe njega raslabnjava. Ugasilo bi se brzo od vetrova burni’, Da ti ne spasavaš, Pomagaču žurni. O Gospode, i sad pomiluj i spasi, I plamičak ovaj smrću ne ugasi! Molitvama, Bože, Tvog starog ljubimca, Simeona svetog, divnog Bogoprimca.

Molitva za bolesno dete

Gospode Isuse Hriste, Ti si došao u ovaj svet kao dete, a iako si istiniti Bog, živeo si u poslušnosti svojim zemaljskim roditeljima. Daj da Tvoje čedo (ime) bodro podnese teret koji mu je nametnut i da bude poslušno onima koje si Ti predvideo da se o njemu brinu. Molimo Te molistivo: pogledaj na njega i u Svojoj neizmernoj ljubavi olakšaj mu patnju. O, Gospode Bože naš, pošalji Svog svetog anđela da ga izleči da bi dostigao punoću života i služio Ti u veri i zahvalnosti u srcu i daruj da postane naslednik Tvoga Nebeskog Carstva. Jer si Ti, Hriste Gospode naš, lekar duše i tela i Tebi slavu uznosimo sa Ocem i Svetim Duhom, sada, svagda i u vekove vekova. Amin!

(Stil.kurir.rs)

Molitva Alekse Šantića: Leči patnju i uliva nadu, može da vam promeni život iz korena!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs