Ljubav nije nasilje

Kad kažem ne, to znači ne: Srednjoškolke komponovale pesmu protiv nasilja u vezama! (VIDEO)

Učenice i učenici, koji su zajedno izveli pesmu, rekli su medijima da su im radionice na kojima su razgovarali o kvalitetnim partnerskim vezama pomogle da otvoreno govore o svojim problemima, ali i da prepoznaju neke forme nasilja koje do tada nisu umele

Vesti 14.02.2018. - 15:20h Autor: Promo
Foto: Promo

"Kad kažem ne, to znači ne" deo je refrena pesme "Mogu da neću" koju su komponovali i napisali đaci Muzičke škole "Stanković" iz Beograda uključivši se na taj način u kampanju Mogu da neću! - Ljubav nije nasilje, koju već godinu dana sa mladima sprovodi Autonomni ženski centar.

 

Pesma je večeras predstavljena javnosti, a narednih dana biće emitovana u medijima koji su kampanju podržali.

 

Učenice i učenici, koji su zajedno izveli pesmu, rekli su medijima da su im radionice na kojima su razgovarali o kvalitetnim partnerskim vezama pomogle da otvoreno govore o svojim problemima, ali i da prepoznaju neke forme nasilja koje do tada nisu umele.

 

"Nije ljubav ako moraš da mu se javljaš na dva minuta, ako ti čita poruke, ako te ponižava pred društvom, ako te vređa, ako ti ne veruje... Kad ovo kažete, mislite da većina devojaka razume ove poruke, ali kroz razgovor sa njima shvatite da mnoge ne umeju da prepoznaju sve oblike nasilja", rekla je Sanja Pavlović, aktivistkinja Autonomnog ženskog centra, govoreći o kampanji Mogu da neću! - Ljubav nije nasilje.

 

Ona je dodala da je od početka u aktivnostima ove kampanje učestvovalo više od 9.000 mladih ljudi, da su razgovarali sa oko 700 srednjoškolki i srednjoškolaca i organizovali 60 javnih akcija u 15 gradova. Najveću pažnju mladih privlačile su diskusije na teme različitih oblika diskriminacije, kao i kontrole u vezi, a posebno ljubomore, za koju sada ovi mladi ljudi znaju da predstavlja jedan od nasilnih obrazaca.

 

Kampanja će biti nastavljena tokom ove godine radom među studentkinjama i na fakultetima po Srbiji s ciljem da se otvorenije govori o seksualnom uznemiravanju među ovom populacijom.

 

Poslušajte njihovu pesmu Mogu da neću

!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs