Spremite se

Sezona alergija počela gotovo 30 dana ranije: Uzrok je toplo vreme!

Upravo to pokazuje i prognoza alergija koja upozorava na vrlo visoke koncentracije alergena breza

Vesti
Autor:
Sezona alergija počela gotovo 30 dana ranije: Uzrok je toplo vreme!
Foto: Shutterstock

Pojačan sekret iz nosa, nesnosan svrab nosa, kijanje i crvene oči samo su neki od simptoma koji ukazuju na aeroalergije. Ove je godine zima pokazala još jedno nepredvidljivo lice, koje je očigledno zbunilo i biljni svijet, tako da se deo drveća budi i pre nego što mu je vreme.

Upravo to pokazuje i prognoza alergija koja upozorava na vrlo visoke koncentracije alergena breza. Stoga se može reći da su se ove godine probudile barem dve ili tri nedelje ranije.

Naime, breze svoju nezgodnu stranu koja stvara probleme osobama sklone alergijama trebale su ojačati tek sredinom ferbuara i u martu.

Doktor i epidemiolog Matijana Jergović potvrdila je da su alergije stigle ranije nego inače.

- To nije posledica samo trenutnih prognoza vremena i viših temperatura od proseka. Tu govorimo o generalno klimatskim promenama koje su uzročno-posledično promenile i biljni svet. Već se duže vreme uočava da se sezona aeroalergena produžuje, pa sada imate možda samo jedan ili dva meseca kada ih nema, a nekad je tako bilo i do pola godine - pojašnjava Jergović.

Držite limun u spavaćoj sobi: Popravlja raspoloženje, sprečava alergije, odbija insekte!

foto: Shutterstock

Napominje kako treba uzeti u obzir i činjenicu da su metode praćenja sve bolje i sofisticiranije. Tehnologija ide napred i obaveštavanje javnosti je praktično trenutno. Bez obzira na alergije i prateće probleme, ističe, treba razmišljati pozitivno jer se takvim osobama omogućuje da se što bolje nose s tegobama i da svoje dnevne aktivnosti prilagode sezoni polena.

- Kao epidemiolog i lekar ipak moram napomenuti da epidemiološka situacija pokazuje da problemi s disajnim sistemom mogu biti povezani sa zaraznim bolestima. Ako imate nagon za kijanjem koji ne prestaje i crvenilo očiju, možemo reći da se radi o alergijama. No, važno je prepoznati razliku - kaže Jergović i napominje da zbog akutnih bolesti koje trenutno vladaju, poput prehlada i gripa, dolazi do preklapanja situacija.

- Sezona alergena počinje, a još nije završila sezona akutnih respiratornih bolesti koje se pojavljuju u populaciji - kaže epidemiolog.

Trenutno je ipak puno veći broj onih koji su prehlađeni od onih koji pate od aeroalergena.

- Činjenica jeste da klimatske promene utiču na alergene i oni koji stručno prate aeroalergene napominju da se neki primećuju tokom cele godine.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs