Prozor u Morisonov um

Beležnica Džima Morisona na aukciji (FOTO)

Beležnica u kožnom povezu nastala je u vreme kada je frontmen Dorsa počeo da živi sa devojkom Pamelom, a nakon njegove smrti ostala je u vlasništvu menadžera
Vesti
01:56h
Beležnica Džima Morisona na aukciji (FOTO)
Foto: AP

Beležnica u kožnom povezu koja je pripadala Džimu Morisonu biće ponuđena na aukciji idućeg meseca u Los Anđelesu. Kako prenosi "Tajms", Morison je u njoj beležio svoje misli i sudeći po tome koliko su zbrkane, veruje se da ih je pisao pod uticajem teških opijata.

Beleške nekadašnjeg pevača grupe "The Doors" (Dors), koji je preminuo u Francuskoj kada je imao 27 godina, kreću se od poezije do lične filozofije i veruje se da će beležnica dostići cenu od 300.000 dolara. Na prvoj strani stoji:

"Da li ćemo pokvariti najbolje tajne života ili ćemo pomoći da se oslobodi nova vrsta čoveka?" Drugi unos je manje lucidan:

"Vizije materice. Unutrašnje vizije. Kiklopovo srednje oko".

Na poslednjoj strani su Morisonova razmišljanja o filozofiji umetnosti. "Umetnost je kompromis, prostrana pustara" a lepota je "apsolutna, ukorenjena u deintegrisanoj percepciji - predmeti lišeni svake svrhe i začenja".

Morison je preminuo 1971. od, kako se veruje, predoziranja ali je uzrok smrti i dalje pod znakom pitanja. Beležnicu je pisao kada je počeo da živi sa devojkom Pamelom Kurson, a posle nejgove smrti ostala je u vlasništvu menadžera Bia Sidonsa koji ju je 1984. dao Grejamu Nešu koji je sada i prodaje.

Portparol aukcijske kuće "Profiles in History" (Profajls in histori) Džo Madalena kaže da su beleške bizarne i bez autora nemoguće ih je razumeti ali kada je reč o rokenrol uspomenama, među najboljima su.

"To je prozor u um Džima Morisona. Najbliže što ćemo saznati šta mu se motalo po glavi pre nego što je preminuo".Aukcija je zakazana za 18. decembar.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs