Prilikom obnavljanja

Izmene u srpskom pasošu: Svim građanima Srbije će od sada ovo pisati u putnoj ispravi

Ombudsman Zoran Pašalić smatra da je potrebno napraviti razliku između nacionalnog identiteta ili pripadnosti i državljanstva

Vesti 22.01.2018. - 11:51h Autor: RTS
Foto: Shutterstock

Od 1. oktobra u pasoše se umesto "srpsko" u rubriku "državljanstvo" upisuje "državljanstvo Republike Srbije".

 

Oznaka državljanstva kao "srpsko" nije bila suprotna propisima, tako rade i druge države, kažu u Ministarstvu unutrašnjih poslova. Međutim, u Stranci za Sandžak su smatrali da se time krše prava manjinskih naroda u Srbiji.

 

Mirsad Đerekarac prvi je Bošnjak kome u putnoj ispravi izdatoj u Konzulatu u Nemačkoj u rubrici stoji državljanstvo Republike Srbije. Ispravu je podigao pre Nove godine.


"Moja građanska i sva druga prava u državi Srbiji nisu ugrožena, ali mi ovo znači. Eto, samo taj osećaj jednakosti i ravnopravnosti sa drugim narodima u državi u kojoj živim", kaže Đerekarac.

 

Iz Stranke za Sandžak prvi dopis resornom ministarstvu u kome se ukazuje na kršenje zakona poslat je u decembru 2016. godine.

 

"Stavljanje prideva srpsko znači, u stvari, da se stavlja jedna nacionalna odrednica, jedno nacionalno obeležje, što nije u skladu ni sa Ustavom ni sa Zakonom. Svi manjinski narodi, odnosno, nesrpski narodi u Republici Srbiji, podvode se pod odrednicu srpsko i mi smo tražili da se to ispravi", kaže predsednik Stranke za Sandžak Fevzija Murić.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova objašnjavaju da je set podataka koji se upisuje u novi biometrijski pasoš urađen na osnovu standarda koji propisuje sadržaj, izgled i upis svih podataka koji se nalaze u pasošu. Rubrika državljanstvo upisuje se u obliku pripadnosti državi čije državljanstvo lice poseduje.

 

Ombudsman Zoran Pašalić smatra da je potrebno napraviti razliku između nacionalnog identiteta ili pripadnosti i državljanstva.

 

"Svakako treba napraviti tu jasnu razliku koja će uticati na bolji osećaj svih onih koji jesu državljani Republike Srbije ali koji se ne smatraju srpskim ili delom srpskog naciona", dodaje Pašalić.

 

Ispravka će biti vršena u narednom periodu, za sve državljane Srbije, prilikom obnavljanja pasoša koji su istekli.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...