Izmene i dopune zakona

Oštre kazne za nesavesne pešake: Prelaženje van pešačkog sa detetom i do 20.000!

Korišćenje telefona ili slušalica na pešačkom prelazu koštaće vas 3.000 dinara, a ako sa sobom vodite i dete dok činite prekršaj, kazna može da ide i do 20.000

Vesti
Autor:
Oštre kazne za nesavesne pešake: Prelaženje van pešačkog sa detetom i do 20.000!
Foto: Kurir / Dragan Kadić

Predlog zakona o izmenama i dopunama zakona o bezbednosti saobraćaja podrazumeva i strože sankcije. Prelaženje mimo pešačkog sa detetom kažnjavaće se minimalno 10.000 dinara. I po novim propisima koji su obuhvaćeni Predlogom zakona o izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima Srbije, koji treba da se uskoro nađe pred poslanicima u Skupštini Srbije, pešaci će za ugrožavanje bezbednosti plaćati visoku cenu. Prelaženje van pešačkog prelaza, a korišćenje "zebre" je obavezno ako nije udaljena više od 100 metara, koštaće počinioca prekršaja 5.000 dinara, a ako sa sobom vodi dete mlađe od 12 godina biće mu izrečena kazna od 10.000 do 20.000 dinara! Ukoliko pešak izazove saobraćajni udes može da bude kažnjen novčanim iznosom od 20.000 do 40.000 dinara! "Nažalost, pešak plaća najveću kaznu za nepoštovanje propisa u saobraćaju. Prečesto teškim povredama ili smrću", kaže Damir Okanović. On kaže i da se zalaže za što veću prevenciju kada su pešaci u pitanju, jer kažnjavanje daje slabije rezultate od očekivanih.

foto: Profimedia

Pešaci će morati da povedu računa i o vremenu i mestu upotrebe mobilnih telefona, jer će ih korišćenje na pešačkom prelazu koštati 3.000 dinara, naravno ako ne vodi dete mlađe od 12 godina, jer onda visina kazne raste do predviđenog iznosa koji će odrediti sudija za prekršaje u rasponu od 10.000 do 20.000 dinara.

Zanimljivo je da istu kaznu, od 3.000 dinara, pešaci rizikuju i ako koriste slušalice na oba uha! Pešak ni na koji način ne sme da ugrožava bezbednost saobraćaja pa ga tako, na primer, ukoliko tetura ili leži na putu, policajac može podvrći testu na alkohol. Ukoliko odbije alko-test pešak rizikuje kaznu od 20.000 do 40.000 dinara!

Ceo niz propisa se odnosi i na kretanje pešaka van naseljenog mesta i u koloni. Zajedničko je za sve slučajeve da pešaci moraju da budu, u uslovima smanjene vidljivosti i noću, opremljeni svetloodbojnim prslucima, ili da imaju neko trepćuće svetlo ili baterijsku lampu. I dalje je strogo zabranjeno kretanje pešaka auto-putem, a kazne se kreću od 10.000 do 20.000 dinara, a ukoliko je izazvana saobraćajna nesreća - od 20.000 do 40.000 dinara.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs