Žele da se upišu u istoriju

Indija lansira lou kost misiju na Mars

Ukoliko misija bude uspešna, Indija će biti prva azijska zemlja koja će stići na crvenu planetu, a pošto raketa nije dovoljno snažna, orbiter će najpre kružiti oko Zemlje mesec dana kako bi umakao zemljinoj teži
Vesti
04:52h Autor:
Indija lansira lou kost misiju na Mars
Foto: Reuters

Indija je danas počela odbrojavanje do pokretanja svog dosad najambicioznijeg i najriskantnijeg svemirskog projekta - slanje sonde razvijene za samo nekoliko meseci i "šaku" dolara, koja će u utorak biti lansirana na Mars. Indija, naime, želi da se upiše u istoriju interplanetarnog istraživanja, postavši prva zemlja Azije koja će stići na crvenu planetu, udaljenu 200 miliona kilometara od Zemlje.

Satelit "Mars Orbiter", težak 1,3 tone i veličine povećeg frižidera, napustiće Zemlju prikačen za raketu, koja će u utorak, 5. novembra, biti lansirana iz baze Sriharikota, u Bengalskom zalivu. Indijska sonda je opremljena senzorima čiji će zadatak biti da detektuju tragove metana u atmosferi Marsa, čime bi potvrdili hipotezu o postojanju primitivnog oblika života na toj planeti.

"Svaka interplanetarna misija je kompleksna. Dosad je u svetu izvedena 51 misija na Mars, od kojih je 21 uspešno obavljena", objasnio je za AFP K. Radhakrišnan, direktor Indijske organizacije za svemirska istraživanja (ISRO).

"Ukoliko bude neuspešna, izvući ćemo pouku. Neuspeh je kamen spoticanja na putu ka uspehu", dodao je on. Uspeh misije bio bi veliki povod za ponos za ovu zemlju od 1,2 milijardi stanovnika, čija je lunarna misija 2008, gotovo četiri decenije nakon što je Nil Amstrong kročio na Mesec, omogućila pronalaženje vode na zemljinom satelitu.

Realizacija svemirskog programa bi, takođe, potvrdila industrijski i tehnološki renome Indije, proizvođača najjeftinijeg automobila na svetu i svetskog lidera u "lou-kost" inovaciji. Marsovski pogram, najavljen u avgustu 2012. s budžetom od svega 4,5 milijardi rupija (55 miliona evra), zasnovan je na tipično indijskom konceptu tzv. "jugaad inovacije", koji podrazumeva iznalaženje što jeftinijeg rešenja. S ozbirom da 350 tona teška raketa kojom indijski orbiter treba da bude poslat u svemir nije dovoljno snažna, ona će, po zamisli inženjera ISRO-a, jedno mesec dana kružiti oko Zemlje kako bi dobila na brzini i mogla da umakne zemljinoj teži.

"Ne treba potceniti misiju samo zato što je jeftina i prva ove vrste", upozorava novinar Palava Bagla koji prati naučnu tematiku, podsetivši da mnogi danas pokušavaju da smanje troškove svojih svemirskih programa.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs