Posle pola veka skrivanja

Pronađeno oko 1.500 remek dela koje su nacisti oduzeli

Remek dela čija je ukupna vrednost oko milijardu evra, među kojima su slike Pikasa i Matisa, pronađena su u stanu u Minhenu, a više od pola veka bila su skrivana među teglama i smećem
Vesti
21:14h
Pronađeno oko 1.500 remek dela koje su nacisti oduzeli
Foto: Wikipedia

Oko 1.500 slika neprocenjive vrednosti, među kojima su i dela Pikasa i Matisa, koje su nacisti oduzeli Jevrejima, pronađeno je u jednom stanu u Minhenu, objavio je nemački nedeljnik "Fokus".

Taj nedeljnik preneo je da je policija pronašla slike još 2011. godine, u stanu 80-godišnjeg sina kolekcionara umetničkih dela Hildebranda Girlita, koji ih je u Minhen doneo tokom 30-ih i 40-ih godina prošlog veka. Stan je pretražen jer je sin, Kornelijus Girlit, bio pod sumnjom da je izbegavao da plaća porez, piše "Fokus". Vrednost pronađenih slika kreće se oko milijardu evra na današnjem tržištu. Dela neprocenjive vrednosti bila su više od pola veka sakrivena među starim teglama od džema i smećem, u mračnoj sobi u Girlitovom stanu. Girlit, uslmljenik bez posla, prodao je neke od slika tokom godina, prenosi Frans pres, navodeći da je, uprkos tome što mu je baka bila Jevrejka, Gurlit bio potreban Trećem rajhu kao stručnjak za umetnost i zbog široke mreže kontakata koje je održavao.

Hitlerov ministar Jozef Gebels ovlastio je Girlita da izvozi umetnička dela, koje su nacisti proglasili za "izopačena". U pronađenoj kolekciji nalaze se velika dela 20. veka, među njima i nemačkih slikara Emila Noldea, Franca Marka, Maksa Bekmana i Maksa Libermana. Među njima je pronađena i slika Anri Matisa, koja je pripadala jevrejskom kolekcionaru Polu Rozenbergu.

Nacisti su masovno oduzimali umetnička dela u Nemačkoj i širom Evrope, pre i tokom Drugog svetskog rata, većinu zaplenjujući od Jevreja ili ih prisiljavajući da ih prodaju po niskim cenama.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs