Još malo

Novo mesto za druženje

U Zemun Parku, koji se nalazi na samom ulazu u grad pored autoputa Beograd-Novi Sad, u subotu, 2. septembra, biće otvoren peti po redu restoran Smokvica
Vesti
19:34h Autor:
Novo mesto za druženje
Foto: Promo

Prvi restoran u Evropi, nastao je 1725. godine u Francuskoj. U tom periodu postojale su samo taverne, u kojima se posluživalo vino, poneko drugo piće i vrlo retko hrana i to samo u vidu današnjeg predjela. I dok se u Francuskoj i ostatku Evrope, širio trend nastanka i razvoja restorana, u Srbiji, Beogradu uživalo se u kafanama.

Sa dolaskom Turaka, došao je običaj ispijanja kafa. I uprvim kafanama, upravo se samo kafa i služila. Po ugledu na Turke, lokalno stanovništvo je vrlo lako prihvatilo ovaj običaj, te ubrzo kafane od mesta za ispijanje kafa prerastaju u središta kulturnih, političkih i društvenih dešavanja. Svaka priča, svaka inovacija dešavala se upravo u kafani. Tako je bilo nekada, a tako je danas. Vremenom su se pojedine kafane razvijale prerastale u restorane, luksuznog kvaliteta, sa jelovnicima kuhinja iz celog sveta.

Foto: Promo
Foto: Promo

Tako da danas u Beogradu, na mestima starih kafana možete naći restorane italijanske, kineske, meksičke, tajlandske, libanske kuhinje, ali i mnogih drugih zemalja. Isto tako postoji i veliki broj kafana koje su odolele zubu vremena i danas se nalaze na istom mestu, pod istim imenom, neke čak i sa sličnim ambijentom i uslugom. Na sreću, Beograđani vole i jedan i drugi vid ovih ugostiteljskih objekata, sa radošću i uživanjem ih podjednako posećuju.

Početkom dvehiljaditih godina, u Srbiji se otvaraju i franšizni restorani, kafe šopovi, koje stanovništvo sa zadovoljstvom uvrštava u svoju svakodnevicu. Beograd postaje fascinacija za ceo svet, grad koji živi 24h, grad u kom su kafići, restorani, kafane uvek puni i gde se traži mesto više. Svaki stranac u poseti Srbiji, Beogradu uvek naglašava popunjenost ugostiteljskih objekata, njihovu vrhunsku uslugu i autentičnost domaćeg jelovnika, ali i kulturu življenja Beograđana. Tržište vrlo izazovno i jaka konkurencija. Izdvojiti se od drugih u moru ugostiteljskih objekata, u današnje vreme, nije lako. Napraviti jedinstvenu priču, savršen ugođaj, odličnu uslugu, ne polazi svakom za rukom, ali ekipi okupljenoj oko restorana Smokvica, svakako jeste.

Na četiri ključna mesta u Beogradu nalaze se Smokvica restorani, ali uskoro će Beograđani biti nagrađenii novom lokacijom. U Zemun Parku, koji se nalazi na samom ulazu u grad pored autoputa Beograd-Novi Sad, u subotu, 2. septembra, biće otvoren peti po redu restoran Smokvica. Restoran Smokvica na preko 400 m2 ponudiće posetiocima specijalitete i specifičan pristup hrani i gostima koji su ovaj restoranski brend učinili jednom od najbrže rastućih ugostiteljskih ponuda u Beogradu. Smokvica je relativno nov brend na gastronomskom tržištu glavnog grada, ali je posebnim pristupom pripremanju hrane i korišćenjem domaćih i organskih namirnica izgradio svoj prepoznatljiv imidž koji je rezultirao lancem od četiri restorana i ketering službom.

Ovom novitetu najviše se raduju komšije Zemun Parka, kao i zaposleni u firmama oko Zemun Parka, ali mesta će biti i za vas, od 2. spetembra restoran Smokvica vas čeka.

Foto: Promo
Foto: Promo
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs