Da li ste znali?

Danas je Međunarodni dan piva: 11 stvari koje niste znali o ovom osvežavajućem piću!

Radnici koji su radili na egipatskim piramidama bili su plaćeni pivom, a prva zabeležena nesreća zbog alkohola desila se 2.000 godine pre nove ere u drevnom Egiptu, kada je uhapšen pijani vozač nakon što je udario kaluđericu
Vesti 04.08.2017. - 14:16h Autor: Stil
Foto: Profimedia

Od 2007. godine Međunarodni dan piva se proslavlja svakog prvog petka u avgustu, što je ove godine, dakle, danas. U to ime, u nastavku slede zanimljive činjenice o možda najomiljenijem letnjem osveženju mnogih muškaraca, a i žena.

 

1. Najstarija reklama za pivo pronađena je na glinenoj tabli još 4.000 godina pre nove ere. Na reklami je bila žena sa dva znatna pehara sa pivom uz natpis: "Pijte Elba pivo - pivo sa srcem lava", prenosi news.com.au.

 

2. Nikada se ne kucajte čašama kada pijete u Mađarskoj. Umesto toga, pogledajte se u oči i podigniite čašu do nivoa očiju, te nazdravite uz kratko i jasno "Živeli".

 

3. Cenosilikofobija je strah od prazne pivske čaše.

 

4. Prva zabeležena nesreća zbog alkohola desila se 2.000 godine pre nove ere. U drevnom Egiptu je uhapšen pijani vozač nakon što je udario kaluđericu. Okrivljeni je razapet na vratima kafane gde je kupio pivo, i njegov leš je visio tamo dok ga lešinari nisu izjeli.

 

Sirup od piva je novi superlek: Ko god ga proba, oduševljen je rezultatom! (RECEPT)

 

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

5. Pivo i marihuana su rođaci - hmelj koji se nalazi u pivu potiče iz iste porodice biljaka cvetnica kojoj pripada i kanabis.

 

6. Zitologija je nauka o pivu i njegovoj proizvodnji, koja proučava i ulogu koju svaki njegov pojedinačni sastojak ima prilikom pravljenja.

 

7. Kada se pije pivo u Španiji, moraju da se poštuju neverbalni rituali. Jedan od rituala je trljanje dna čaše kružnim pokretima o sto i lupanje čašom. Uz "salud" (živeli)!

 

8. Radnici koji su radili na egipatskim piramidama bili su plaćeni pivom. Njihova plata je bila 4 litra na dan.

 

9. U srednjem veku, pivo se pilo više nego voda.

 

10. U bilo kom trenutku, 0,7 odsto svetske populacije je pijanih. Dakle, to bi značilo da je trenutno 50 miliona ljudi pijanih.

 

11. Najjače pivo na svetu sadrži 67,5 odsto alkohola.

 

Zašto žene treba da piju pivo: Živeli, za 6 sjajnih razloga!

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...