Početak

Danas počinje festival u Kanu: Domaćin ceremonije Monika Beluči!

Festival, koji će trajati do 28. maja, otvoriće novi film reditelja Arnoa Deplešena "Les Fantomes d'Ismael" (Duhovi Ismaila)
Vesti
11:28h Autor:
Danas počinje festival u Kanu: Domaćin ceremonije Monika Beluči!
Foto: Reuter/ Eric Gaillard

U Kanu danas počinje 70. Međunarodni filmski festival na kojem će se 19 filmova takmičiti za prestižnu Zlatnu palmu, koja će ove godine prvi put imati dijamante u znak obeležavanja jubileja manifestacije.

Festival, koji će trajati do 28. maja, otvoriće novi film reditelja Arnoa Deplešena "Les Fantomes d'Ismael" (Duhovi Ismaila).

Tokom festivala biće prikazano oko 50 dugometražnih filmova u takmičarsku delu festivala i u drugim sekcijama.

Među rediteljima koji se takmiče za Zlatnu palmu, jedino je Austrijanac Mihael Haneke već dobio tu nagradu i to dva puta, 2009. za film "Bela traka" i 2012. za "Ljubav". Ove godine će predstaviti delo "Happy End".

Filmski centar Srbije saopštio je da će na filmskom festivalu biti prikazano osam filmova iz Srbije i potpisan Ugovor o saradnji između Francuske i Srbije.

Među tim filmovima je ostvarenje dobitnika Gran prija 1967, jugoslovenskog reditelja Aleksandra Petrovića "Skupljači perja", u okviru programa "Kan klasik".

Predsednik žirija koji dodeljuje Zlatnu palmu je španski reditelj Pedro Almodovar, a domaćin ceremonije italijanska glumica Monika Beluči.

Zaštitno lice na velikom plakatu ovogodišnjeg festivala je italijanska glumica Klaudija Kardinale.

Nagradu Kanskog festivala prošle godine je dobio britanski reditelj Ken Louč za ostvarenje "Ja, Danijel Blejk", socijalno angažovanu dramu o borbi nezaposlenog čoveka da dobije socijalnu pomoć.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs