Praznik

Čak osam srpskih filmova na filmskom festivalu u Kanu!

U okviru tog programa biće prikazano 16 filmova nastalih u periodu od 1946. do 1992. godine
Vesti
17:28h Autor:
Čak osam srpskih filmova na filmskom festivalu u Kanu!
Foto: Reuter

Filmski centar Srbije najavio je danas da će na filmskom festivalu u Kanu, od 17. do 28. maja, biti prikazano osam filmova iz Srbije i potpisan Ugovor o saradnji između Francuske i Srbije.

Ove godine, u programu "Kan klasik", 24. maja biće prikazan film "Skupljači perja" Aleksandra Petrovića. Za potrebe prikаzivаnjа u Kanu, Jugoslovenskа kinotekа je izrаdilа novu kopiju filmа koji je 1967. godine nаgrаđen Velikom nаgrаdom žirijа na tom festivalu.

U okviru tog programa biće prikazano 16 filmova nastalih u periodu od 1946. do 1992. godine, a pored "Skupljača perja", biće prikazani i drugi filmski klasici "Uvećanje", "Sav taj džez", "Carstvo čula" i "Bitka za prugu".

U okviru programa "ACID TRIP" biće prikazano sedam srpskih filmova dva dugometražna i pet kratkih.

Kratki filmovi "Tranzicija" Milice Tomović, "Kamen u ruci" Stefana Ivančića, "Izlaz u slučaju opasnosti" Vladimira Tagića, "Dos patrias" Koste Ristića i "If I Had It My Way I Would Never Leave" Marka Grbe Singa biće prikazani 19. maja.

Dugometražno ostvarenje "Vlažnost" Nikole Ljuce biće prikazano 20. maja, a "Rekvijem za gospođu" Bojana Vuletića 21. maja.

Tokom trajanja 70. Kanskog festivala biće potpisan Ugovor između francuskog Nаcionаlnog centrа zа kinemаtogrаfiju i pokretne slike (CNC) i Filmskog centrа Srbije.

Na festivalu će učestvovati i dva producenta iz Srbije Jovana Nikolić, koja će u okviru programa "Producenti na potezu" (Producers on the Move), predstaviti projekat dokumentarnog filma "Crna svadba", koji režira Dragan Nikolić, kao i Milan Stojanović, koji će u okviru "Producentske mreže" (Producers Network) predstaviti projekat igranog filma "Korisnici" u režiji Ivana Ikića.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs