Centar "Sava"

Danas počinje Međunarodni festival dokumentarnog filma Beldocs

Slogan ovogodišnjeg Festivala je "Nije još mrak" iz naslova filma Frenkija Fentona koji se takmiči za nagrade ovogodišnjeg Beldocs-a
Vesti
17:34h Autor:
Danas počinje Međunarodni festival dokumentarnog filma Beldocs
Foto: Fonet

Jubilarni 10. Međunarodni festival dokumentarnog filma Beldocs biće otvoren sutra u velikoj dvorani Centra "Sava" u Beogradu, projekcijom filma "Još jednom s emocijom", o nastanku čuvenog albuma Nika Kejva.

Na festivalu će biti prikazano 89 filmova iz 40 zemalja sveta, u 11 programskih celina.

Slogan ovogodišnjeg Festivala je "Nije još mrak" iz naslova filma Frenkija Fentona koji se takmiči za nagrade ovogodišnjeg Beldocs-a.

Selektor domaćeg programa je Marko Grba Singh, a međunarodnog Greg Di Kjur. Međunarodni takmičarski program donosi i pobednike velikih festivala IDFA, Sandens, Tribeka, Berlinale.

Program Biografski dokumentarci će ove godine predstaviti likove Ingrid Bergman, Helmuta Bergera, Mihaila Talja.Biće prikazani i muzičko-plesni filmovi "Kiki", "Pljuni istini u oči" o grupi Buldožer, "Oke ole ole !" o koncertima Roling stonsa u Južnoj Americi, Kii, Ka Chana, Mr Gaga.

Na Beldocsu biće prikazane i dve retrospektive posvećene Goranu Markoviću i Alonu van der Horstu. Novina je program Beldocs special, koji je podržala Fondacija za otvoreno društvo, s temom "Kreacija Vs destrukcija". Tu će se predstaviti angažovani filmovi visoke estetike.

Taj program filmova predvodi čuveni francuski pisac, filozof i reditelj Bernar-Anri Levi s dva filma – Pešmerga i Bitka za Mosul.

Novina je i Edukativni program s četiri filma, od 12 sati u Domu omladine, za srednjoškolce. Festival Beldocs su podržali pored Evropske unije i Fondacije za otvoreno društvo, Filmski centar Srbije, Austrijski kulturni forum, ambasade Izraela i Švedske, Institut Gete, Al Jazeera Balkan MEDIA desk Srbija. Očekuje se i podrška Ministarstva kulture i informisanja Srbije i Sekretarijata za kulturu Beograda.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs