Izbori

Počela predizborna tišina: Srbija ima dan za razmišljanje!

Evo šta u stvari znači predizborna tišina i da li Srbija zaista ćuti
Vesti
21:44h Autor:
Počela predizborna tišina: Srbija ima dan za razmišljanje!
Foto: Fonet

Za razliku od Španaca koji izbornu ćutnju zovu dan za razmišljanje, građani Srbije imaju vremena da se, pored toga, i odmore – od obećanja, slogana, parola.

Ako čitate zakon, nećete čuti ni videti javne skupove, spotove, reklame, propagandni materijal 50 metara od biračkih mesta.

"Mislim da tišina već godinama ne postoji, imate stranačke aktiviste koji kucaju besomučno na vrata i za vreme predizborne tišine, ubacuju vam materijal u sandučiće," ukazuje stručnjak za komunikaciju Igor Avžner.

U Srbiji političari ćute najduže u poređenju sa regionom. Internet, ipak, nije gluva soba. Iako smo daleko od Amerike, gde je, recimo, jedan tvit političara tokom kampanje za sat objavljen čak 2.000 puta, mrežu su prepoznali i ovdašnji kandidati, jer internet koriste dve trećine građana.

"U eri interneta trebalo bi razmišljati da se tišina svede na normalnu meru od 24 sata uoči glasanja, ali da se reguliše šta predstavlja kršenje i jasno definišu kazne. Trenutno imamo sankcije za prevremeno objavljivanje rezultata, pre 20 časova, ali nemamo ako neko prekrši tišinu u medijima izvan onih na koje bi reagovao REM," napominje Bojan Klačar iz Cesida.

I ovoga puta Srbija će glasati od sedam do 20 sati. Pravilo je da zaokružite redni broj ispred kandidata, ali će vam glas biti priznat i ako na listiću osim izborne volje, iskažete i svoju kreativnost – crtate, dopisujete, sve dok se može utvrditi za koga ste glasali. U RIK-u kažu – pravila su stara.

"Nema potrebe da rizikujete sa bilo čim," dodaje Klačar. Prve procene da li će Srbija dobiti novog predsednika 2. aprila ili i u drugom krugu, trebalo bi da budu poznate dva sata po zatvaranju birališta.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs