Tema od presudnog značaja

Adria Media Grupa i magazin Story Lepa & srećna organizovali konferenciju o zdravlju žena Srbije

Na konferenciji su se okupili ministri, lekari, direktori klinika i brojni eminentni stručnjaci koji su govorili o važnosti brige žena o sopstvenom zdravlju
Vesti 17.03.2017. - 17:50h Autor: Promo
Foto: Kurir / Dragana Udovičić

Adria Media Grupa i magazin "Story Lepa & Srećna", pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja organizovali su veliku konferenciju pod nazivom "Zdravlje žena Srbije - preventivna medicina".

 

Foto: Kurir / Dragana Udovičić
Foto: Kurir / Dragana Udovičić

Na konferenciji, održanoj u hotelu "Crown Plaza", okupili su se ministri, lekari, direktori klinika i brojni eminentni stručnjaci koji su govorili o važnosti brige žena o sopstvenom zdravlju. Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost istakla je da društvo "ne može da se razvija ako nema zdrave žene" i da država mora stvoriti uslove da imamo što više zdravog stanovništva.

 

Foto: Kurir / Dragana Udovičić
Foto: Kurir / Dragana Udovičić

"U Srbiji svake godine u proseku imamo oko 1.500 maloletničkih trudnoća, dok nezvanični podaci govore da je taj broj daleko veći, odnosno da ih ima oko 16.000", istakla je Mihajlović, upozorivši i da su naše žene na drugom mestu u Evropi po stopi umiranja od raka dojke i grlića materice.

 

Foto: Kurir / Dragana Udovičić
Foto: Kurir / Dragana Udovičić

Meho Mahmutović, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja podsetio je da oko 1.200 žena u Srbiji godišnje oboli od karcinoma grlića materice, a umre više od 400 njih.

 

Foto: Kurir / Dragana Udovičić
Foto: Kurir / Dragana Udovičić

"Od raka dojke godišnje oboli oko 4.000, a 1.600 umre. Stoga, svi zajedno moramo da radimo na proširenju svesti pacijentkinja o značaju preventivnih pregleda, ali i edukaciji lekara koji bi trebalo da edukuju žene o neophodnosti javljanja na pregled", istakao je on.

 

Foto: Kurir / Dragana Udovičić
Foto: Kurir / Dragana Udovičić

Učesnici su na četiri odvojena panela pričali i o vakcinaciji kao efikasnoj borbi protiv grlića materice, raku dojke, kardiološkuim problemima kod žena, značaju prevencije i edukacije, kao i brojnim drugim temama. Na konferenciji su između ostalih govorili prof. Radan Džodić, direktor Instituta za onkologiju i radiologiju, dr Snežana Rakić, direktorka GAK Narodni front, dr Vesna Kesić, iz Republičke komisije za skrining raka grlića materice, Marija Zdravković, direktorka KCB Bežanijska kosa i mnogi drugi. Sponzori konferencije su kompanije Avon, Mg Mivela i MediGroup.

 

Darko Laketić

 

Ne propuštajte PAPA testiranje

 


 

Darko Laketić, predsednik skupštinskog Odbora za zdravlje i porodicu ocenio je da sumaligne bolesti poprimile karakter epidemije.

 

 

 

"PAPA test jednom godišnje je najbolji test za ustanovljenje promena na grliću materice, pre nego što se pojavi rak. HPV infekcija se prenosi seksualnim putem, ali je potpuna zaštita nemoguća, pa će akcenat ubuduće biti na imunizaciji", istakao je.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs