Indija

Žena (90) prvi put u školi: Uči da čita i piše! (FOTO)

Sad mogu mirno umreti jer znam da napišem svoje ime i da ga pročitam, priznala je ova žena
Vesti
01:02h Autor:
Žena (90) prvi put u školi: Uči da čita i piše! (FOTO)
Foto: Reuter

Prošle godine za Dan žena u Indiji je otvorena škola posvećena edukaciji starih žena, čime ih se želi osnažiti i pomoći im da bolje žive. U školi uče osnovama pisanja, čitanja i aritmetike.

"Šta sam mogla, roditelji su mi bili presiromašni da me pošalju u školu. Sad mogu mirno umreti jer znam da napišem svoje ime i da ga pročitam," kaže 90-godišnja Ansija Dešmuk.

Ona je jedna od 28 polaznica prve škole za žene starije od 60 godina, otvorene prošle godine za Dan žena u severnoj Indiji. U zemlji u kojoj je nepismenost i nedostatak obrazovanja među ženama još velik problem, ovaj projekt usmeren je na najnezaštićenije od svih. Ansiju unuka danas prati na nastavu, gde uči čitanje, pisanje i osnove aritmetike.

Školu je pokrenula učiteljica u lokalnoj osnovnoj školi, a podstakle su je starije žene koje su joj se žalile da bi volele i same da znaju da čitaju svete knjige.

"Time im želim vratiti sve ono što su one celog života radile za nas, a do sada su ignorisane," kaže učiteljica Jogendra Bangar (40).

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs