Međunarodni filmski festival

Završen Fest: Beogradski pobednik pripao filmu Ne gledaj mi u tanjir

U žiriju glavnog, takmičarskog programa 45. FESTA bili su: filmski reditelj Srđan Golubović (predsednik žirija), glumci Sergej Trifunović i Branka Katić, producent Čedomir Kolar i reditelj i producent Dalibor Matanić
Vesti 06.03.2017. - 10:58h Autor: Beta
Foto: Fonet

U Beogradu je u nedelju uveče završen Međunarodni filmski festival FEST, a nagrada "Beogradski pobednik" za najbolji film u Glavnom takmičarskom programu pripala je ostvarenju "Ne gledaj mi u tanjir" hrvatske autorke Hane Jušić.

 

Kako je saopšteno, u glavnom takmičarskom programu Festa ove godine prikazano je 15 ostvarenja iz 12 zemalja, a filmovi iz ovog programa takmičili su se za prestižnu nagradu Beogradski pobednik.

 

U žiriju glavnog, takmičarskog programa 45. FESTA bili su: filmski reditelj Srđan Golubović (predsednik žirija), glumci Sergej Trifunović i Branka Katić, producent Čedomir Kolar i reditelj i producent Dalibor Matanić.

 

Nagradu žirija dobio je film Hartston (režija Gudmundur Arnar Gudmundson, Danska / Island) za najbolja režija: (M)učenik (režija Kiril Serebrenikov, Rusija).

 

Za najbolji scenario nagradjen je Toplotni udar (režija Argiris Papadimitropulos, Grčka / Nemačka), dok je za najbolju žensku ulogu nagradjena Ariana Čulina za film Ne gledaj mi u tanjir (u režiji Hane Jušić, Hrvatska / Danska).

 

Nagradu za najbolju mušku ulogu dobio je Pjotor Skvortsov za film (M)učenik, a za najbolji debi Hartston.

 

U okviru drugog takmičarskog programa ovogodišnjeg FEST-a "Granice" prikazano je osam subverzivnih filmova iz Južne Koreje, Austrije, Poljske, Francuske, Italije, Irana, Meksika i Sjedinjenih Američkih Država.

Foto: Fonet
Foto: Fonet

NIN-ova nagrada za najbolji film u kategoriji Granice pripala je ostvarenju "ROKO" (u režiji rediteljskog dvojca Tjerija Demezijera i Albana Terlea).

 

Specijalna nagrada pripala je filmu "U senkama" (iranskog reditelja Babaka Anvarija).

 

Najbolji film u nacionalnoj selekciji "Srpski film" je "Rekvijem za gospodju J" Bojana Vuletića, koji je odlukom žirija nagradjen za najbolju režiji i najbolji scenario, dok je Mirjana Karanović ponela priznanje za najbolju žensku ulogu u pomenutom ostvarenju.

 

Žiri nagrade "Nebojša Djukelić" za najbolji film iz regiona jednoglasno je odlučio da ona pripadne ostvarenju "Noćno življenje" Damjana Kozolea.

 

"Politikina" nagrada "Milutin Čolić" za najbolji film u programu "Srpski film" većinom glasova je dodeljena reditelju Bojanu Vuletiću za film "Rekvijem za gospodju J", a odluku su doneli Goran Radovanović, Dubravka Lakić i Dara Džokić.

 

Žiri kritike Srpskog ogranka FIPRESCI, u sastavu: Davor Pavlović, Milorad Dokić i Dragan Jovanović, proglasio je za najbolji film 45. Festa "Ne gledaj mi u tanjir" Hane Jušić.

 

U okviru koprodukcionog marketa "Fest Forward" u nacionalnoj selekciji je nagradjen "Zlogonje" Raška Miljkovića, a u medjunarodnoj poljski projekat "Fortnight" Agne Vožinske.

 

Nagrada publike "Gorki list" za najtraženiji film Festa dodeljena je ostvarenju "Paterson" Džima Džarmuša.

Foto: Fonet
Foto: Fonet

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...