14. januar

Slavimo Svetog Vasilija Velikog: Na Mali Božić se služi vasilica, porodica okuplja u miru i slozi

Mali Božić je drugo ime za Obrezanje Gospodnje, praznik posvećen Isusu Hristu
Vesti
14:30h Autor:
Slavimo Svetog Vasilija Velikog: Na Mali Božić se služi vasilica, porodica okuplja u miru i slozi
Foto: Thinkstock

Pored prvog dana Nove godine po julijanskom kalendaru, srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju i Mali Božić i Svetog Vasilija Velikog.

Mali Božić je drugo ime za Obrezanje Gospodnje, praznik posvećen Isusu Hristu. Spomen je na osmi dan po rođenju Spasitelja kad je on obrezan, čime je potvrđena njegova čovečja priroda. Prilikom obrezanja, što je bila praslika novozavetnog krštenja, Bogomladencu nadenuše ime Isus što znači "spasenje".

Umesto česnice koja se sprema za Božić, običaj je da domaćice danas umese vasilicu, koja je ime dobila po prazniku Svetog Vasilija Velikog. Vasilica može biti i slana i slatka, ali jedno je zajedničko: mesi se sa mnogo ljubavi i jede topla na Mali Božić! OVDE preuzmite provereini recept za vasilicu.

Sveti Vasilije Veliki jedan je od slavnih svetitelja koji je često nazivan "vredna pčela" Crkve Hristove. Bio je arhiepiskop kesarijski i u spomen na ovog velikog pobornika pravoslavna Crkva je sačuvala mnoga njegova bogoslovska, kanonska i apologetska dela kao i liturgiju nazvanu po njemu. Ova služba služi se deset dana u godini.

I ovaj mali je porodični praznik valja provesti u miru i slozi!

Pao sneg na Svetoj gori: Redak prizor Hilandara pod belim pokrivačem (FOTO)

Youtube printscreen / SlugaBožiji
Youtube printscreen / SlugaBožiji
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs