Prva slava nakon Božića

Slavimo Svetog Stefana: Za napredak treba da uradite ovo na današnji dan!

Sveti Stefan je prvi od sedmorice đakona koje su sveti apostoli rukopoložili, pa se zbog toga on i naziva arhiđakon Stefan - prvi među đakonima
Vesti 09.01.2017. - 09:33h Autor: Stil
Foto: Wikipedia

Stevandan je prva krsna slava nakon Božića. Ovaj dan se, za one koji ne praznuju slavu, slavi i kao treći dan Božića. Sveti Stefan je prvi od sedmorice đakona koje su sveti apostoli rukopoložili, pa se zbog toga on i naziva arhiđakon Stefan - prvi među đakonima. Kao propovednik u Jerusalimu izveden je iz grada i kamenovan do smrti, te se zato naziva i Prvomučenik Stefan. U kamenovanju je učestvovao i njegov rođak Savle, koji je kasnije poznat kao apostol Pavle.

 

Kod Srba postoji veliki broj narodnih običaja u vezi sa Stevandanom. Najrašireniji običaj je da se na Svetog Stefana iznosi božićna slama iz kuće, koja se, zbog verovanja u njenu plodotvornu moć, prvo pažljivo pometena i skupljena, ostavlja u štalu, privredne objekte, voćnjak ili među pčele, radi podsticanja roda ili napretka.

 

U Vojvodini je tradicija da slamu iznose žene, tiho, da se ne bi čulo kako odlazi Božić. One metlu kojom je božićna slama pometena, ne koriste tokom godine, već radi zdravlja čuvaju.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...