SPC praznuje

Slavimo Očeve: Evo šta valja da deca urade danas tatama!

Ovaj praznik uvek pada u prvu nedelju pred Božić. Praznik Oci ili Očevi spada isto kao Materice i Detinjci u porodične praznike
Vesti
19:34h Autor:
Foto: Ilustracija / Thinkstock

Pravoslavni vernici danas 1. januara obeležavaju hrišćanski praznik Oci ili Očevi, koji uvek pada u prvu nedelju pred Božić. Praznik Oci spada isto kao Materice i Detinjci u porodične praznike.

Na Očeve, deca isto kao na Materice porane i unapred pripremljenim kanapom, koncem, šalom, maramom ili kaišem na prepad vezuju svoje očeve za noge na isti način kao što su njih vezivali na Detinjce.

Očevi bi obično danima unapred sakrivali sve konopce, a deca bi pokušavala da ih nekako nabave, kako bi pripremljeno dočekala praznik. Na dan Očeva najsigurnije je bilo uhvatiti oca na spavanju, a vezani otac bi po buđenju "grdio" decu, i tobože ljut podelio bi im poklone kako bi ga što pre oslobodili.

Biljka koja cveta za Božić: Najlepše verovanje o Božićnoj zvezdi i siromašnoj deci! (FOTO)

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Deca čestitaju praznik, a očevi im onda dele slatkiše i poklone i na taj način se "dreše". Oci su porodični praznici i za taj dan domaćice pripremaju svečani ručak na kome se okupi cela porodica.

Svrha obeležavanja ovog praznika je jačanje porodice, sloge u njoj, razumevanja, poštovanja između dece i roditelja, starijih i mlađih, što sve zajedno čini porodicu jakom i zdravom.

Proveren recept: Kako da sreću prenesete na celu narednu godinu!

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...