Ekipe u pripravnosti

Vodostaji reka u porastu: Poplave ponovo prete Srbiji?

Na teritoriji opštine Sjenica palo je 42 litra kiše po kvadratnom metru i određeni delovi grada su i dalje pod vodom
Vesti
05:08h Autor:
Vodostaji reka u porastu: Poplave ponovo prete Srbiji?
Foto: Ilustracija / Fonet

Vodostaji na rekama Lim, Ibar i Timok, kao i gornji tok Zapadne Morave su u porastu, rečeno je u Republičkom hidrometeorološkom zavodu.

Kako je rečeno očekuje se da se u naredna dva dana nastavi porast vodostaja na rekama Lim, Ibar, Timok, Južna Morava i u gornjem toku Zapadne Morave, a može doći i do lokalnih izlivanja na bujčnim tokovima. U RHMZ je rečeno da bi moglo da dodje do prevazilaženja granica redovne odbrane od poplava, ali da to ne znači da će doći do ekstremnih situacija, već da treba biti u pripravnosti.

Zbog pogoršanih hidrometeoroloških uslova i opasnosti od izlivanja reke Toplice, Opštinski štab za vanredne situacije proglasio je vanredno stanje na teritoriji Opštine Prokuplje. Za sada su se izlili samo lokalni potoci, a najgore je u selima Bace, Donja Trnava i Potočić.

Reka Lim nastavila je danas da raste i u popodnevnim satima i prema podacima načelnika Odeljenja za vanredne situacije u Prijepolju Gorana Posrkače, u tom gradu je vodostaj Lima u 14 sati iznosio 318 centimetara, što je iznad kote vanredne odbrane od poplava.

Utorak i sredu će obeležiti obilne padavine: Snežni pokrivač do 15 cm!

Foto: Fonet / Poplava u Obrenovcu 2014. godine
Foto: Fonet / Poplava u Obrenovcu 2014. godine

"Najveće padavine zabeležene su u Novom Pazaru, Sjenici i Tutinu gde je evakuisano 12 lica, a uglavnom je reč o bujičnim vodotokovima i poplavljenoj putnoj infrastrukturi, te su ljudi izvlačeni iz vozila i evakuisani", izjavio je danas načelnik Sektora za vanredne situacije MUP Predrag Marić.

"Tamo je situcija sada stabilna, padavine su prestale, ide u pravcu smirivanja", rekao je Marić i dodao da je situacija u Srbiji zbog padavina potpuno pod kontrolom i da su ekipe Sektora još od ponedeljka na terenu zbog najavljenih novih padavina.

"Na teritoriji opštine Sjenica palo je 42 litra kiše po kvadratnom metru i određeni delovi grada su i dalje pod vodom", izjavio je danas predsednik opštine Sjenica, Hazbo Mujović.

U proteklom periodu imali smo nagli vodostaj i određeni delovi grada od 14 do 18 sati su bili potopljeni", rekao je Mujović i naveo da je nakon 18 sati vodostaj počeo da stagnira.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs