5. oktobar

Dan učitelja: Jedna od najlepših profesija na svetu!

Profesija učitelja je bila uvek jedna od najizazovnijih ali i veoma lepih a dovoljna je činjenica da ne postoji nijedan čovek koji se ne seća svog učitelja, navodi se u čestitki ministra Jovanovića
Vesti 05.10.2016. - 20:11h Autor: Tanjug
Foto: Thinkstock

Svetski dan učitelja - 5. oktobar obeležava se danas, a ministar prosvete Srbije Tomislav Jovanović poručuje da su učitelji temelj obrazovanja svake države.

 

U situaciji kada vlada beznađe, ima nasilja, učitelji treba da stimulišu, ukazuju na pozitivne primere, da budu temelj obrazovanja, kulture, tolerancije, svega onoga što nam sada najviše treba, rekao je Jovanović, povodom Dana učitelja.

 

Sindikati prosvete, međutim, tvrde da nastavnici u Srbiji svoj dan dočekuju obespavljeni, siromašni i često pretučeni. Iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) ukazuju na loš status učitelja, ispodprosečne plate, duboku krizu u prosveti.

 

"Kriza nije nastajala ni u poslednjoj godini ni poslednjoj deceniji i zato ako nešto hitno ne preduzmemo, prosvetnog sistema ne da neće biti nego se na njega ne možemo osloniti", rekla je portparol Unije Jasna Janković. Ona smatra da se nalazimo u situaciji u kojoj ne znamo "šta ćemo sa učiteljima".

 

"Stalno se začudimo kad se desi nešto poput nasilja među učenicima u Novom Pazaru, prebijanja nastavnika u Novom Sadu...Ne idemo u susret događajima već nas sve loše pretiče, a mi nemamo odgovor", ističe Janković u izjavi Tanjugu.

 

Član Predsedništva Sindikata radnika u prosveti Srbije Zdravko Kovač takođe smatra da su prosvetari obespravljeni i u veoma teškoj situaciji. "U Srbiji, oni koji donose odluke nisu preterano raspoloženi da čuju nastavnike", rekao je Kovač.

 

Iz sindikata podsećaju i da je Srbija jedna od najnepismenijih zemalja, a da obrazovani ljudi postaju tehnološki višak. U svetu je 57 miliona dece školskog uzrasta trenutno van škole, pa je između ostalog potrebno angažovati oko 5,24 miliona nastavnika da bi se postigao cilj univerzalnog osnovnog obrazovanja do 2015. godine, podaci su međunarodnih organizacija uoči Svetskog dana učitelja.

 

Svetu je potrebno 1,58 miliona novoregrutovanih nastavnika i 3,66 miliona da zameni one koji napuštaju profesiju, a više nastavnika mora da znači bolji kvalitet učenja.

 

Svetski dan učitelja proglasile su Ujedinjene nacije 5. oktobra 1993. godine, a njegov cilj je da naglasi ulogu učitelja u obrazovanju i razvoju dece i istakne principe i preporuke o položaju učitelja i nastavnika.

 

Ministar Jovanović čestito je svim učiteljima u Srbiji 5. oktobar, Svetski dan učitelja. "Profesija učitelja je bila uvek jedna od najizazovnijih ali i veoma lepih, a dovoljna je činjenica da ne postoji nijedan čovek koji se ne seća svog učitelja", navodi se u čestitki.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...