Ceo svet obeležava

Danas se obeležava Međunarodni dan mira: Posvetimo bar jedan dan miru i nenasilju!

Neka mir prevlada na Zemlji, bar jedan dan mira i nenasilja, glasi univerzalna poruka kojom se obeležava 21. septembar
Vesti 21.09.2016. - 09:36h Autor: RTS
Foto: Thinkstock

Širom sveta danas se obeležava Međunarodni dan mira. Generalna skupšina UN rezolucijom iz 2001. obavezala svet da toga dana u godini bar misli o miru i da ga obeleži.

 

Međunarodni dan mira postoji od 1981. godine kada su članice Ujedinjenih nacija usvojile deklaraciju o obeležavanju tog dana. Prvi put je obeležen 1982. godine, trećeg četvrtka u septembru i tako je bilo sve do 2001. godine.

 

Generalna skupština UN, posebnom rezolucijom 2001. godine proglasila je Međunarodni dan mira - 21. septembar i obavezala svet da toga dana u godini bar misli o miru i da ga obeleži raznim skupovima, manifestacijama, marševima mira i koncertima.

 

"Neka mir prevlada na Zemlji, bar jedan dan mira i nenasilja", tako glasi univerzalna poruka 21. septembra, a sve zemlje i narodi pozvani su rezolucijom da slave mir i daju doprinos da on ovlada svetom.

 

Od 2001. godine Međunarodni dan mira dobija svoje mesto ne samo u kalendaru Ujedinjenih nacija, već ga obeležavaju brojne organizacije i pojedinci širom sveta. Zvuk zvona i minut ćutanja tačno u podne postali su već tradicija u zgradi UN u Njujorku.

 

Zvono mira je 1954. godine UN poklonilo Udruženje UN iz Japana, a izliveno je od novčića koje su skupila deca iz 60 zemalja.

 

Najtužnija slika u celoj Srbiji: Siroče spava samo na ulici! (FOTO)

 

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...