Fenomenalna ideja

U Beogradu otvoren Muzej čokolade: U obilazak sa čašom tople čokolade, na poklon čokoladno proročanstvo!

Za mesec dana biće organizovana dečja radionica, i mališani će tada imati priliku da pojedu sve eksponate

Vesti
15:46h Autor:
Foto: Youtube Printscreen / RTS Sajt - Zvanični kanal

Protekle nedelje Beograd je postao bogatiji za još jedan muzej i to onaj najslađi - posvećen čokoladi. U njegov obilazak posetioci kreću sa čašom tople čokolade.

 

Lepa na oko, još lepša kada se proba. A za potpuni doživljaj u Muzeju čokolade i to je moguće. U priču o njenom nastanku sažetu u četiri prostorije, kreće se sa čašom tople čokolade.


"Prva prostorija je zapravo vezana za južnoameričku ili srednjeameričku prašumu - Maje, Inke i Asteci - prva drevna plemena koja su imala priliku da u nešto gorčoj varijanti osete tu primarnu čokoladu ili kakao", objašnjava Petar Protić iz Muzeja čokolade, objavio je RTS.

 

Ipak, posetioci imaju priliku da probaju nešto slađu čokoladu i dobiju čokoladno proročanstvo od majanskog božanstva koje je sa stolicom asteškog kralja stiglo baš iz Južne Amerike.


"Druga prostorija tiče se samog dolaska čokolade na tlo Evrope sa brodovima Kristofera Kolumba. Prvo španski dvor ima tu ekskluzivnu priliku da proba taj novi ukus zrna iz Novog sveta koji im se veoma dopao", nastavlja Protić.

 

A priliku da čuju priču o razvoju ove poslastice u Španiji imaju posetioci gotovo svih muzeja čokolade u svetu. Beogradski, međutim, nudi i jednu malo drugačiju.

Pred sam kraj putovanja kroz istoriju čokolade posetioce očekuje priča o Olgi, prvoj čokoladi koja je proizvedena u Kraljevini Jugoslaviji. Od nje nije ostao ni omot, a od fabrike "Šonda" jeste slika i sećanje da se nalazila na Dorćolu nedaleko od mesta gde je danas Muzej čokolade.


U njemu su izloženi omoti nekada nadaleko poznatih jugoslovenskih čokolada pristigli iz privatnih kolekcija ali i unikatni čokoladni eksponati domaće radinosti.

 

"Osoba koja je specijalno dizajnirala i napravila ove eksponate, jer su oni zapravo napravljeni od čokolade, je malo podigla pri toj recepturi temepraturu da upravo može da bude za ovakve postavke, znači neka dnevna temperatura možda malo više od toga da bi čokolada možda mogla da potraje malo više od mesec dana bez ikakvih problema i da bude jestiva", naglašava Petar Protić.


Priliku da pojedu sve eksponate imaće najmlađi kada za mesec dana u Muzeju bude organizovana interaktivna radionica za decu. Tada će i čokoladna postavka biti zamenjena novom.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...