Seizmička opasnost

Da li i Srbiju očekuje zemljotres: Stručnjaci upozoravaju!

Kakve će posledice zemljotres imati, osim od njegove jačine, zavisi i od toga da li se dogodio u ruralnoj ili gradskoj sredini, na kojoj dubini i udaljenosti objekata, ali i od kvaliteta tla
Vesti 13.09.2016. - 18:36h Autor: Pink
Foto: Profimedia

Posle zemljotresa u Italiji i Makedoniji, postavlja se pitanje da li sličan scenario čeka i Srbiju.

 

Seizmička opasnost je najizraženija na prostoru centralne Srbije, upozorio je zamenik direktora Republičkog seizmološkog zavoda (RSZ) Branko Dragičević i dodao da u Vojvodini opasnosti od zemljotresa nema.

 

"Postoji visok nivo seizmičke opasnosti na teritoriji Srbije. Realno je na ovim prostorima očekivati magnitude i do 5,9 - najviše 6 stepeni Rihterove skale, jer su se zemljotresi te jačine već dešavali", rekao je Dragičević. Prema njegovim rečima, karakteristika zemljotresa je da se dešavaju na mestima gde su se već dogodili u prošlosti. U Srbiji su ranijih godina jači potresi zabeleženi u Kraljevu i na prostoru Mionice.

 

Kakve će posledice zemljotres imati, osim od njegove jačine, zavisi i od toga da li se dogodio u ruralnoj ili gradskoj sredini, na kojoj dubini i udaljenosti objekata, ali i od kvaliteta tla, koje nekoliko puta može da uveća štetno dejstvo zemljotresa.

 

Do petka sunčano i toplo: Od vikenda stižu zahlađenje i kiše!

 

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia


"Zemljotres se
ne može sprečiti i ne može se predvideti dan, čas i tačno mesto, ali se može ublažiti preventivnim delovanjem", poručio je Dragičević i objasnio da seizmolozi izrađuju prognozne karte, koje govore u kom prostoru će se dogoditi sledeći zemljotresi.

 

Za malu materijalnu štetu nakon zemljotresa u Skoplju, on razlog vidi u kvalitetu objekata, a za veliki broj povređenih u panici. On je podsetio da se u Makedoniji na istom mestu 1963. godine dogodio razoran zemljotres u kojem je život izgubilo više od 1.000 ljudi i srušeno tri četvrtine grada.

 

o je bio razlog za izgradnju objekata koji ispunjavaju standarde, ali i za veći strah građana koji su se uglavnom povredili bežeći u panici. Dragičević je podsetio da je nakon glavnog udara normalno da usledi nekoliko desetina, pa čak i stotina slabijih udara, kao što je slučaj u Makedoniji.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...