Pismo gradonačelniku i predsedniku Skupštine

Poverenik za zaštitu podataka o ličnosti: Kontrolori u prevozu ne mogu da legitimišu građane!

Ne dovodeći u pitanje značaj uređenja naplate javnog prevoza, povrenik je skrenuo pažnju da se to može i mora činiti isključivo u granicama koje utvrđuju Ustav i zakoni, a da navedena odluka očito izlazi iz tih okvira, pa je neustavna i nezakonita
Vesti 09.09.2016. - 16:51h Autor: Tanjug
Foto: Fonet

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti saopštio je danas, povodom izmene Odluke o javnom linijskom prevozu, da kontrolori u gradskom prevozu ne mogu podzakonskim aktom da dobiju ovlašćenja da legitimišu građane, i da je taj deo odluke neustavan i nezakonit.

 

Kako se navodi u saopštenju, Poverenik je gradonačelniku Grada Beograda i predsedniku Skupštine Grada Beograda uputio pisma istovetne sadržine u kojem se osvrnuo na delove odluke koji predviđaju da kontrolori u gradskom prevozu, i bez prisustva policije, odnosno komunalne policije, mogu da vrše obradu podataka o ličnosti, odnosno da utvrđuju identitet građana.

 

Poverenik je ukazao i na deo koji propisuje da su građani dužni da kontrolorima daju te podatke. S tim u vezi, poverenik je podsetio da Ustav Srbije, u članu 42, jemči zaštitu podataka o ličnosti. Stavom 2. istog člana, određeno je da se prikupljanje, držanje, obrada i korišćenje podataka o ličnosti uređuje zakonom.

 

I odlukom Ustavnog suda Srbije, sa sednice od 30. maja 2012, potvrđeno je da podzakonski akti ne mogu biti valjan pravni osnov za obradu podataka o ličnosti.

 

Ukida se povraćaj PDV-a za bebe: Povećava se roditeljski dodatak?

 

Shodno navedenom, dodaje se u saopštenju, i Zakon o zaštiti podataka o ličnosti predviđa da je obrada podataka o ličnosti dozvoljena ako se zasniva na nekoj zakonskoj odredbi ili na pristanku osoba o čijim se podacima radi.

 

"Odluka Skupštine grada je, razume se, akt podzakonske snage, pa ne može predstavljati osnov ni za "pravo" kontrolora da utvrđuje identitet, odnosno obrađuje podatke o identitetu građana, ni za obavezu građana da im te podatke daju", poručio je poverenik.

 

Ne dovodeći u pitanje značaj uređenja naplate javnog prevoza, povrenik je skrenuo pažnju da se to može i mora činiti isključivo u granicama koje utvrđuju Ustav i zakoni, a da navedena odluka, u delu u kome se odnosi na obradu podataka o ličnosti, po njemu, očito izlazi iz tih okvira, pa je neustavna i nezakonita.

 

U saopštenju se dodaje da poverenik očekuje da se nadležni organi Grada Beograda suzdrže od sprovođenja takve odluke, kako bi se izbegle moguće, a neželjene reakcije građana, i kako ne bi bilo potrebe da preduzima druge korake u skladu sa ovlašćenjima poverenika.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs