Pravoslavna crkva slavi

Danas je Velika Gospojina, praznik žena i majki: Pričestite se i uberite ove trave, postaju lekovite

Velika Gospojina je zapravo uspomena na smrt Bogorodice i, prema jevanđeljskom predanju, dan kada se ona vaznela na nebo i predala svoj duh u ruke Spasitelja
Vesti
22:22h Autor:
Foto: Wikipedia

Danas se u pravoslavnim crkvama obeležava praznik Velika Gospojina. Zvanični naziv praznika je Uspenje Presvete Bogorodice.

 

Velika Gospojina je zapravo uspomena na smrt Bogorodice i, prema jevanđeljskom predanju, dan kada se ona vaznela na nebo i predala svoj duh u ruke Spasitelja.

 

6 čudesnih ikona Majke Božije: Za izlečenje i decu molite se Bogorodici Bođanskoj (FOTO)

 

Srpski vernici veoma poštuju Bogorodicu. Legenda kaže da je despot Stefan Lazarević, obnavljajući Beograd u 15 veku, napisao: Došavši, nađoh najkrasnije mesto od davnina, preveliki grad Beograd, koji je po slučaju razrušen i zapusteo. Sazdah njega i posvetih ga Presvetoj Bogorodici.

 

Zbog ovoga, brojne crkve i manastiri u Srbiji posvećeni su Bogorodici, a širom zemlje mnoge porodice slave današnji praznik kao svoju krsnu slavu. Održavaju se vašari i narodni sabori, a jedan od onih s najdužom tradicijom je u Beogradu, kod ženskog manastira u Rakovici.

 

Kako Velikoj Gospojini prethodi dvonedeljni post, danas se vernici, posebno žene, pričešćuju. U Srbiji se veruje da je Bogorodica zaštitnica svih živih bića, ali posebno porodilja i majki. Zato na današnji dan dame ne bi trebalo ništa da rade već da dan posvete poštovanju Bogorodice.

 

Ispovest Beograđanina o poseti Ostrogu: Kako mi se život preko noći promenio!

 

Foto: Profimedia / Ikona Uspenja Presvete Bogorodice
Foto: Profimedia / Ikona Uspenja Presvete Bogorodice

 

Za praznik Uspenja Presvete Bogorodice nije dobro išta raditi rukama, ili započinjati nov posao. Do današnjeg dana treba završtiti sve letnje poslove u polju, a tek od Male Gospojine treba početi sa novim, jesenjim radovima.

 

Ikona Presvete Bogorodice treba da se nalazi u kući svakog hrišćanina. U nekim krajevima Srbije još se i danas veruje da boja sastrugana sa ove ikone, ako se popije pomešana sa vodom na današnji dan, može da izleči mnoge ženske bolesti. Takođe, veruje se da bilje i trave ubrane na Veliku Gospojinu imaju izuzetno lekovita svojstva.

 

Beru se borovnice i lekovite trave, a veruje da se će one doneti zdravlje i blagostanje svima u domu.

 

Šta se desilo sa Bogorodicom nakon Isusovog vaskrsnuća?

 

Predanje kaže da je Bogorodica živela 60 godina, prema nekim izvorima 72, da je nadživela svoga sina i kao svedok mnogih slavnih događanja, nastavila njegovu misiju. Sveto pismo ne daje saznanja o kraju zemaljskog života Bogorodice.

 

Po predanju i spisima, koji nemaju sveti karakter, smatra se da je majka božija do kraja života, posle smrti i vaskrsenja Hristovog, živela u Jerusalimu, okružena pažnjom apostola i prve hrišćanske zajednice.

 

Monah Serafim za Stil o deci, vaspitanju i novcu: Ne trčite za parama, zapamtite ove reči!

 

Foto: Profimedia / Ikona Uspenja Presvete Bogorodice
Foto: Profimedia / Ikona Uspenja Presvete Bogorodice

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs