Kod Hrama Svetog Save

Otkriven treći spomenik Nikoli Tesli u Beogradu: Povodom 160 godina od rođenja naučnika (FOTO)

Teslin svet, osvetljeni svet ravnopravnih, još nismo stvorili. a samo to je tražio od čovečanstva, istakao je Nikolić
Vesti
08:30h Autor:
Otkriven treći spomenik Nikoli Tesli u Beogradu: Povodom 160 godina od rođenja naučnika (FOTO)
Foto: Fonet

Spomenik Nikoli Tesli danas je, povodom 160. godišnjice rođenja velikog američkog naučnika srpskog porekla, u Karađorđevom parku u beogradskoj opštini Vračar kod Hrama Svetog Save otkrio predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

"Rođen kao Srbin, umro kao Amerikanac, Tesla je postao još jedan istorijski čvor koji bi trebalo da povezuje sudbine i prijateljstvo naših država i naroda", rekao je Nikolić na svečanosti.

Predsednik Srbije je ocenio da su Tesline odrednice srpski narod, čiji je pripadnik, i američka država koja je razvila njegove naučne potencijale, dodavši da je Tesla, ipak, na početku i na kraju zadužio celo čovečanstvo.

"Teslin svet, osvetljeni svet ravnopravnih, još nismo stvorili. a samo to je tražio od čovečanstva", rekao je predsednik Srbije.

Nikolić je podsetio i da u Vardenklifu, nadomak Njujorka, ispred Tesline laboratorije postoji spomenik američkom naučniku srpskog porekla i da je sada ispunjeno obećenje da će isti takav spomenik biti otkriven i u Beogradu.

Uz poštovaoce Teslinog dela, otkrivanju spomenika prisustvovao je američki ambasador Kajl Skot, predstavnici diplomatskog kora, članovi Vlade Srbije i predstavnici Grada Beograda.

U Beogradu već postoje dva spomenika Tesli - na aerodromu i kod Elektrotehičkog fakulteta, a aerodrom kao i jedan bulevar na Novom Beogradu nose njegovo ime.

Pitali Nikolu Teslu zašto se nikada nije ženio: Naučnik dao genijalan odgovor!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs