Niz manifestacija u Beogradu

Dan nauke i 160 godina od rođenja Nikole Tesle: Otkrivanje spomenika u Karađorđevom parku

Na Kalemegdanu će biti održana i edukativno-zabavna igra "Tesla soba" koju organizuje Elektroprivreda Srbije (EPS), a u Muzeju Nikole Tesle otvorena je izložba "Doživi Teslu" sa postavkom u virtuelnoj stvarnosti
Vesti 09.07.2016. - 17:51h Autor: Beta
Foto: Profimedia

Nizom aktivnosti u nedelju, 10. jula biće obeleženo 160 godina od rođenja naučnika Nikole Tesle, a biće otkriven i spomenik tom naučniku u Karađorđevom parku u Beogradu, najavljeno je danas.

 

Kako je saopštilo Predsedništvo Srbije, spomenik Nikoli Tesli na platou između Hrama Svetog Save i Narodne biblioteke Srbije otkriće predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

 

Zabranjeni pronalazak Nikole Tesle: Kako je srpski genije ućutkan u krvavoj borbi za novac!

 

Osim spomenika, na Kalemegdanu će biti predstavljena replika Teslinog transformatora snage 12 miliona volti, čije varnice dosežu do devet metara. Replika koristi najsavremeniju tehnologiju i može raditi u više režima, "a jednim od njih postiže se i standardni režim karakterističan za Tesline transformatore, kakav je bio i njegov transformator iz Kolorado Springsa".

 

Na Kalemegdanu će biti održana i edukativno-zabavna igra "Tesla soba" koju organizuje Elektroprivreda Srbije (EPS), a u Muzeju Nikole Tesle otvorena je izložba "Doživi Teslu" sa postavkom u virtuelnoj stvarnosti.

 

U toku dana, u sportsko-rekreativnom centru "Pionirski grad" na Košutnjaku biće organizovana manifestacija "Tesla dan".

 

Takođe, u Srbiji se na Teslin rođendan obeležava i Dan nauke u okviru kog su organizovane različite radionice, izložbe, ulični eksperimenti i druge manifestacije, kojima se populariše nauka.

 

Tesla o ljubavi svog života: Dok sam nju imao, imao sam i svoj životni cilj!

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs