Borac do kraja

Odlazak legende: Preminuo Muhamed Ali (74)

Najpoznatiji bokser svih vremena preminuo je nakon 31-godišnje borbe sa Parkinsonovom bolešću, a za sebe je često govorio da u ringu "pleše kao leptir, a ubada kao pčela"
Vesti
16:20h Autor:
Odlazak legende: Preminuo Muhamed Ali (74)
Foto: AP / Timothy D Easley

Legenda boksa Muhamed Ali preminuo je rano jutros u 75. godini posle 31-godišnje borbe sa Parkinsonovom bolesti, saopštila je njegova porodica. Ali, bivši bokserski prvak sveta u teškoj kategoriji, prebačen je u bolnicu u Finiksu, u američkoj saveznoj državi Arizona početkom nedelje zbog respiratornih problema, prenela je agencija AP.

Ali je rođen 17. januara 1942. godine u američkom gradu Luivilu, kao Kasijus Klej, a ime Muhamed Ali promenio je nakon primanja islama 1964. godine. Legendarni bokser će ostati upamćen kao verovatno najbolji svih vremena, a uspon je počeo osvajanjem zlatne medalje na Olimpijskim igrama 1960. godine u Rimu. Četiri godine kasnije prvi put je postao prvak sveta u teškoj kategoriji pobedivši Sonija Listona sa samo 22 godine u šest rundi, tehničkim nokautom.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Sledećih godina je na vrhuncu karijere i brani titulu čak devet puta, a prekretnica u karijeri je njegova odluka da odbije da ode u Vijetnamski Rat iz religijskih razloga, zbog kojih je izgubio titulu. Svakako će najviše ostati upamćeni njegovi legendarni mečevi protiv Džoa Frejzera iz 1971. i 1975. godine, i Džordža Formana 1974. godine, koji u istoriji ostaju zapisani kao bokserski klasici. Titulu je izgubio 1978. godine od Leona Spinksa, ali je iste godine i vratio titulu u svoje vlasništvo.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Muhamed Ali je prvi bokser koji je tri puta bio prvak sveta (1964-1967, 1974-1978, 1978-1979). Za sebe je često govorio da u ringu "pleše kao leptir, a ubada kao pčela", a poznati su i njegovi politički statovi i govori protiv rata i rasizma. Svoju medalju sa Olimpijskih igara iz Rima, bacio je u reku Ohajo iz protesta prema rasizmu i zabrane da uđe restoran zbog boje kože. Penzionisao se 1981. godine, pobedivši na 56 mečeva (37 nokauta) od 61 meča, a nosio je nadimak "Najveći". Sahrana će se održati u sredu u njegovom rodnom gradu Luivilu, u saveznoj državi Kentaki, a vlasti tog grada planiraju da u subotu održe memorijalnu službu.

Uspeo u životu zahvaljujući njima: 11 mudrih misli Muhameda Alija!

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs