Podizanje svesti o dojenju

Beograd: U Tašmajdanskom parku postavljena prva klupa za dojenje u javnosti!

Cilj projekta je promocija dojenja, kao najzdravijeg i najboljeg načina ishrane beba, posebno u prvim mesecima života novorođenčeta, ali i podrška majkama koje doje na javnom mestu
Vesti
01:32h Autor:
Beograd: U Tašmajdanskom parku postavljena prva klupa za dojenje u javnosti!
Foto: Fonet

U Tašmajdanskom parku u Beogradu jutros je postavljena prva klupa za dojenje u okviru projekta, čiji je cilj da skine tabu koji postoji u društvu u vezi sa dojenjem na javnom mestu.

Kako je u izjavi Tanjugu objasnila Nada Lazić, osnivačica istoimene škole roditeljstva i inicijatorka projekta, ideja je nastala zbog potrebe da se u društvu podigne svest u vezi sa dojenjem, a pre svega, dojenjem na javnom mestu.

"Neki su rekli da ovakvim klupama stavljamo majke u geto, ali to nije poenta, već je cilj da polako ulazimo među ljude u park, na ulici, tako da mame, koje budemo videli da doje u tramavju ili restoranu, nećemo posmatrati širom otvorenih očiju, nego ćemo biti srećni zbog njih", rekla je Lazić.

Klupu je napravilo i postavilo JKP Zelenilo Beograd, od sredstava koje je prikupila kompanija Keprom, izdvajajući pet dinara od svakog priozvoda austrijskog brenda Mam poslednja tri meseca.

Opasna zaraza u srpskim vrtićima: Napada ruke, stopala i usta!

Kako je istakla Jelena Stančić iz kompanije Keprom cilj projekta je promocija dojenja, kao najzdravijeg i najboljeg načina ishrane beba, posebno u prvim mesecima života novorođenčeta, ali i podrška majkama koje doje na javnom mestu.

Ona je naglasila da je to posebno važno, imajući u vidu da je Srbija, kako je rekla, prema podacima Ujedinjenih nacija na dnu lestvice kada je reč o broju majki koje doje svoje dete.

"Ostatak prikupljenih sredstava biće iskorišćen za nabavku i postavljanje još dve klupe, za mesec dana u Karađorđevom parku, a zatim početkom avgusta, kada bude obeležavanje svetske Nedelje dojenja, na Zemunskom keju", rekla je Stančić.

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs