U čast legendi

Omaž preminulom muzičaru Prinsu: Stižu priznanja iz celog sveta

Spontana okupljanja u njegovu čast održana su u Njujorku, posebno ispred rezidencije reditelja Spajka Lija
Vesti
13:52h Autor:
Omaž preminulom muzičaru Prinsu: Stižu priznanja iz celog sveta
Foto: Reuters

Iz celog sveta danas stižu priznanja Prinsu, američkom muzičaru koji je obeležio generacije obožavalaca i koji je iznenada umro u četvrtak u 57. godini u još nerazjašnjenim okolnostima, javile su svetske agencije.

Dok vlasti u njegovom rodnom Mineapolisu pokušavaju da rasvetle uzrok smrti čuvenog multi-instrumentaliste, koji je preminuo u liftu svoje rezidencije u Minesoti, društvene mreže na internetu obojene su danas njegovom omiljenom purpurnom bojom koja je ovekočena u njegovoj pesmi "Purple Rain".

Svetske ličnosti od Baraka Obame, Madone, Mika Džegera i predstavnika američke svemirske agencije Nasa, danas su na Tviteru odali priznanje umetniku u čiju čast je od četvrtka uveče emitovano više od osam miliona poruka, tvitova. Nekoliko hiljada fanova okupilo se u klubu u Mineapolisu u kojem je Prins snimio video klip "Purple Rain" 1984. godine.

Spontana okupljanja u njegovu poštu održana su u Njujorku, posebno ispred rezidencije reditelja Spajka Lija. Jedan most u Mineapolisu osvetljen je Prinsovom omiljenom bojom.

Novi detalji o smrti muzičke legende: Prins preminuo u liftu svoje kuće!

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Za sada se malo zna o uzrocima Prinsove smrti. Pojedini lokalni mediji u SAD preneli su da je muzičar nekoliko dana pred smrt hitno prebačen u bolnicu zbog uzimanja velike doze opijata. Muzičar je posle ukazane pomoći izašao iz bolnice i pored preporuka lekara da se još ne oseća dobro.

Poslednjih godina, muzičar buntovnik, koji se na sceni pojavljivao polu nag ili u kostimima drečavih boja i u lepim košuljama, pokušao je da stane na put preprodavcima karata, tako što je svoje koncerte najavljivao par sati pred početak. Prins ili "dete iz Mineapolisa" bio je jedan od najvećih muzičara 80-ih i 90-ih godina s hitovima kao što su "Cream" ili "Kiss" u kojima je mešao gitarske rifove s poetskim stihovima u ritmu fanka. Objavio je oko 30 albuma za skoro 40 godina karijere.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Visok svega 1,60 metara s velikog harizmom, Prinsa su često uporedjivali s Majklom Džeksonom, iako je muzičar imao drugačiji nastup na sceni igrajući na kartu "super-seksualnosti". Prins bio je poznat po ekscentričnosti. Njegovo pravo ime je Prins Rodžers Nelson ali se od 1993. do 2000. godine predstavljao simbolom koji se ne može izgovoriti, i koji se, preveden s likovnog jezika, opisuje kao "ljubavni simbol", sastavljen od simbola za muški i ženski princip.

U tom periodu je, kada je morao da bude imenovan, obično nazivan "Izvođač nekada poznat kao Prins". Prins je bio pevač, tekstopisac, muzičar i multi-instrumentalista, iako je na koncertima svirao samo gitaru. Autor je više stotina pesama. Tokom karijere dobio je sedam nagrada Gremi i jedan Zlatni globus.

Zaveo maloletnicu, tragično izgubio dvoje dece: Bizaran život slavnog pevača! (FOTO)

Uvršten je u Rokenrol kuću slavnih 2004. godine. Magazin Rolingstoun ga je postavio na 27. mesto svoje liste "100 najvećih izvođača svih vremena". Prodao je više od 150 miliona ploča i diskova širom sveta. Prinsova muzička paleta pokriva mnoge muzičke žanrove, poput ritma i bluza, fanka, roka, folka, džeza i hip hopa. Na njega su uticali Džimi Hendriks, Džejms Braun, Bitlsi, Stivi Vonder i Karlos Santana. Poznat je po svom samostalnom radu u studiju. Sam je svirao većinu instrumenata na studijskim albumima, čiji je bio producent. Njegove najpoznatije pesme su "Purple Rain", "Kiss", "Cream", "Little Red Corvette", "1999" i "The Most Beautifull Girl in the World".

U privatnom životu, Prins je imao nekoliko romansi s poznatim ličnostima, kao što su Kim Besinger, Madona i Karmen Elektra. Imao je dva kratka braka. Prins je od 2001. godine pripadnik Jehovinih svedoka zbog čega nije pristao na operaciju kuka zbog transfuzije krvi koja nije dozvoljena u toj hrišćanskoj verskoj zajednici. Umetnik, poznat i kao vegetarijanac u znak protesta zbog ubijanja životinja za hranu, početkom godine najavio je da piše memoare "The Beautiful Ones".

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs