Novi poplavni talas?

RHMZ upozorava: Čeka nas još 40 litara kiše po kvadratnom metru, ovo su najugroženiji gradovi!

Od 7. do 10. marta očekuje se porast vodostaja. Na Savi kod Jamene, Sremske Mitrovice i Beograda on će prevazići granicu redovne odbrane od poplava, a kod Šapca granicu vanredne odbrane od poplava, saopšteno je iz RHMZ
Vesti
13:24h Autor:
RHMZ upozorava: Čeka nas još 40 litara kiše po kvadratnom metru, ovo su najugroženiji gradovi!
Foto: Beta / Emil Vas

Veća količina padavina očekuje se u centralnim, istočnim i južnim predelima. Vetar slab i umeren južni i jugoistočni, u košavskom području i na planinama povremeno jak, uveče u slabljenju i skretanju na zapadni, navode u RHMZ.

Najniža temperatura od 4 C do 9 C stepeni, najviša dnevna od 12 C do 16 C. Krajem dana i tokom noći doći će do prestanka padavina i postepenog razvedravanja sa jugozapada.

U Beogradu će biti oblačno, povremeno sa slabom kišom. Vetar slab i umeren južni i jugoistočni, povremeno jak, uveče u slabljenju i skretanju na zapadni.

Najniža temperatura oko 8 C, najviša dnevna oko 15 C. Tokom noći očekuje se prestanak padavina i delimično razvedravanje.

Prema izgledima za narednih sedam dana, u utorak će malo do umereno oblačno. U sredu novo naoblačenje, pre podne sa kišom u južnim i istočnim, a do kraja dana i u centralnim predelima. Zatim, do kraja perioda česta pojava kiše, na visokim planinama sneg, a temperatura će biti oko prosečnih vrednosti za ovo doba godine.

U Arilju, Čačku i Lučanima stanje alarmantno: Opasnost od poplava preti i drugim gradovima

Foto: Fonet
Foto: Fonet

Obilne kiše i rast vodostaja s izlivanjem pojedinih reka očekuju Srbiju u narednih nekoliko dana. Hidrometeorološki zavod Srbije već je za danas izdao upozorenje jer se očekuje da će u naredna 24 sata na području centralne i istočne Srbije pasti od 20 do 40 litara kiše po metru kvadratnom.

Iako su u susednim zemljama zbog nadolazećeg nevremena oglašeni crveni meteoalarmi, u Srbiji za sada nema takvog upozorenja. RHMZS je jedino za područje Pomoravlja oglasio žuti meteoalarm, što znači da je vreme opasno i da bi padavine koje se očekuju mogle izazvati probleme, pre svega zbog izlivanja reka.

"Od 7. do 10. marta očekuje se porast vodostaja. Na Savi kod Jamene, Sremske Mitrovice i Beograda on će prevazići granicu redovne odbrane od poplava, a kod Šapca granicu vanredne odbrane od poplava", stoji u hidrološkom upozorenju RHMZ.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs