Prvi voz krenuo za Novi Sad

Nakon 45 godina gradnje: Železnička stanica Prokop otvorena za sabraćaj (FOTO)

Procenjeno je da će za potpuno izmeštanje železničke stanice iz centra Beograda u stanicu Prokop biti potrebno oko godinu dana
Vesti
21:18h Autor:
Nakon 45 godina gradnje: Železnička stanica Prokop otvorena za sabraćaj (FOTO)
Foto: Fonet

Železnička stanica Beograd-centar u Prokopu otvorena je danas za saobraćaj.

Završetkom prve faze Prokopa, u funkciji je osam koloseka koji su izradjeni prema važećim evropskim standardima. Sa te stanice, projektovane pre 45 godina, danas je krenuo voz za Novi Sad koji će na toj relaciji saobraćati dva puta dnevno.

Procenjeno je da će za potpuno izmeštanje železničke stanice iz centra Beograda u stanicu Prokop biti potrebno oko godinu dana, a plan je da se u narednih šest meseci putnički vozovi postepeno preusmeravaju na tu stanicu.

Otvaranju železničke stanice Prokop prisustvovali su premijer Srbije Aleksanadar Vučić, ministarka gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i gradsko rukovodstvo, kao i prvi projektant Prokopa Živorad Lisičić i amabasadori Kuvajta, Turske i Češke, koji su do stanice stigli vozom.

Vučić je kazao da pokretanje Prokopa simbolično znači i pokretanje zemlje koje će se odvijati "po tačnom voznom redu". On je najavio da će kompletan Prokop biti završen 2018. godine.

Počeo tradicionalni karneval u Veneciji: Ove godine pod budnim okom policije (FOTO)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs