Pravoslavna crkva slavi

Danas je praznik ikone Bogorodice Mlekopitateljnice: Sve žene i majke, molite joj se ovako!

U pitanju je ikona koju je u manastir Hilandar doneo Sveti Sava, a na njoj je Majka Božija prikazana kako doji Isusa Hrista
Vesti 25.01.2016. - 10:51h Autor: Stil
Foto: Youtube Printscreen / Светосавска лествица

Danas, 25. januara, pravoslavna crkva i vernici proslavljaju čudotvornu ikonu Presvete Bogorodice Melkopitateljinice.

 

U pitanju je ikona koju je u manastir Hilandar doneo Sveti Sava, a na njoj je Majka Božija prikazana kako doji Isusa Hrista.

 

6 čudesnih ikona Majke Božije: Za izlečenje i decu molite se Bogorodici Bođanskoj (FOTO)

 

Svetoj Bogorodici Mlekopitateljnici treba da se mole uglavnom žene - ona im pomaže kod porođaja, pri nedostatku majčinog mleka, za zdravlje, održavanje i vaspitanje dece, ali i za spasenje.

 

Tropar - Molitvena pesma Bogorodici Mlekopitateljnici

 

Voljom Očevom od božanskog Duha bez semena si začela Sina Božijeg. Jer Onaj koji je od Oca bez matere pre svih vekova, radi našeg spasenja proizišao je iz tebe, bez oca, telesno, kao Mladenac (Dete), i mlekom si ga svojim hranila. Zato ne prestaj da se moliš za izbavljenje duša naših od svih žalosti.

 

Tebi izabranoj od kćeri ljudskih da budeš Mati Hrista Boga našeg, iz ljubavi prinosimo pesme hvale. A ti, Koja si Sina Božijeg neiskazano rodila, i kao Mladenca mlekom hranila, sačuvaj nas od nasrnulih na nas zala, žalosti i nevolja, da Ti neprestano kličemo:
Raduj se, Bogorodice Djevo, Mlekopitateljnice, oradosti nas blagodaću Sina Tvojega!

 

Molitva protiv ružnih pomisli: Svaki vernik treba da zna!

 


 

Molitva Bogorodici Mlekopitateljnici

 

Primi, Gospođo Bogorodice, suzna moljenja Tvojih slugu, koji Ti pribegavaju. Vidimo Te na svetoj ikoni kako na rukama nosiš i mlekom hraniš Sina Tvog i Boga našeg, Gospoda Isusa Hrista. Jer iako si bezbolno rodila Njega, sve majčinske tuge znaš i nemoći sinova i kćeri vidiš. Zato toplo pripadajući isceliteljnom obrazu Tvome, skrušeno ga celivajući, molimo Te svemilostiva Vladičice, nas grešne, koji smo osuđeni da se u mukama rađamo i u brigama vaspitavamo, milostivo pomiluj i sažaljivo zastupi.

 

Decu našu, kao i roditelje njihove, od teških bolesti i gorkih nevolja izbavi. Daruj im zdravlje i blagovremenu pomoć, da sve više i više uzrastaju, radošću i utehom ispunjujući roditelje svoje, tako da se i sada posredovanjem Tvojim iz usta male dece i koja sisaju načini hvala Tebi.

 

O, Majko Sina Božijeg, sažali se na sve majke sinova ljudskih i na nemoćne ljude Tvoje; bolesti koje su nas snašle brzo isceli, nadolazeće na nas muke i žalosti utišaj, i ne prezri suze i uzdahe slugu Tvojih. Usliši u dan nevolje one koji pribegavaju ikoni Tvojoj, a u dan radosti i izbavljenja primi pesmu hvale iz naših blagodarnih srca. Uznesi molbe naše ka prestolu Sina Tvoga i Boga našeg, da milostiv bude gresima i slabostima našim, i da rasprostre milost Svoju na one koji znaju Ime Njegovo, tako da i mi i deca naša proslavljamo Tebe, milosrdnu zastupnicu i nesumnjivu nadu roda našeg u vekove vekova. Amin!

 

Molite se za oproštaj grehova: Evo kako pravilno to da uradite!

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...