Od juna

Od Save do Kalemegdana uskoro peške: Počinje izgradnja pešačkog mosta

Vijugavi most, kojim će turisti i Beograđani uskoro moći da stignu od Savskog pristaništa do Beogradske tvrđave biće prečica od šetališta na Savi do utvrđenja na bregu iznad ušća Save u Dunav
Vesti
00:06h Autor:
Od Save do Kalemegdana uskoro peške: Počinje izgradnja pešačkog mosta
Foto: Jelena Vučetić

Gradnja pešačkog mosta od Save do Kalemegdana trebalo bi da počne u junu, a biće završena do kraja godine i koštaće oko milion evra, najavila je danas Služba za informisanje grada.

Vijugavi most, kojim će turisti i Beograđani uskoro moći da stignu od Savskog pristaništa do Beogradske tvrđave biće, kako je najavljeno, prečica od šetališta na Savi do najvrednijeg beogradskog spomenika kulture od izuzetnog značaja - utvrđenja na bregu iznad ušća Save u Dunav.

Pešačku pasarelu sa neobičnom skulpturom, koju su pre osam godina osmislili vajar Mrđan Bajić i njegov britanski kolega Ričard Dikon, grad je odabrao prošlog leta kao rešenje koje "neće napasti tvrđavu i zakloniti njene lepote".Glavni urbanista Milutin Folić je rako da izrada glavnog projekta počinje zahvaljujući donaciji Saobraćajnog instituta CIP.

Sa ulica glavnog grada: Evo šta je sreća za Beograđane! (FOTO)

"CIP će, u saradnji sa autorima i arhitektom Branislavom Mitrovićem, uraditi tehničku dokumentaciju. Direkcija za građevinsko zemljište, investitor pasarele za koju je potrebno oko milion evra, raspisaće tender za izvođača radova u maju. Ona će biti izgrađena do kraja ove godine", tvrdi Folić.

Time će biti ostvarena višedecenijska želja, da turisti koji rekom dođu u Beograd, ne preskaču šine i probijaju se kroz saobraćajem opterećenu Karađorđevu ulicu i Bulevar vojvode Bojovića kako bi otkrili čari Beograda. Akademik Branislav Mitrović rekao je da dva velika umetnika sada konačno prave skulpturu, čija vrednost nije samo umetnička nego i upotrebna.

"Moja uloga u tom projektu je da kao arhitekta nađem dobru korelaciju između umetničkog i inženjerskog, kako bi Beograđani i svi njihovi gosti koji dolaze rekom imali direktnu vezu sa tvrđavom i Knez Mihailovom ulicom", ističe Mitrović.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs