Uoči Bogojavljenja

Viteško nadmetanje u ledenoj vodi: Nikola Rokvić plivao za Časni krst! (FOTO)

Uz božićni post sam odlučio da se prijavim, rekao je poznati pevač, koji je na -3 preplivao 33 metra. Iako je bilo najavljeno i učešće Đorđa Karađorđevića, on se, na kraju, ipak predomislio
Vesti
16:04h Autor:
Viteško nadmetanje u ledenoj vodi: Nikola Rokvić plivao za Časni krst! (FOTO)
Foto: Kurir / Nemanja Pančić

Poznati pevač Nikola Rokvić učestvovao je juče u viteškom plivanju za bogojavljenski krst, koje je prvi put, s blagoslovom patrijarha Irineja, održano kod kule Nebojše.

Mladi Rokvić je, zajedno sa još desetak učesnika, hrabro skočio u ledenu vodu na samom Ušću kod kule Nebojše i doplivao do časnog krsta, koji su potom svi zajedno izneli iz reke jer, prema odluci Kraljevskog reda vitezova, organizatora manifestacije, plivanje nije bilo takmičarskog karaktera, piše Kurir.

"Prvi put u životu sam prihvatio da plivam i osećaj je neopisiv. Plivanje za krst oduvek mi je bilo želja. Ove godine sam najbrže prišao svojoj veri - pravoslavlju, i uz božićni post odlučio da plivam za krst. Planiram da to ponovim i sledeće godine. Inače, tokom plivanja nema lošeg trenutka pošto je sve s verom i lepim osećajem", rekao je Rokvić, kome su podrška bili devojka Bojana Barović i brat Marko. Nikola je, inače, u viteškom odelu i s punom opremom učestvovao i u programu koji je prethodio plivanju.

Bog i Sveti Jovan Krstitelj večeras slušaju vaše želje: Život, delo i stradanje velikog sveca

Inače, iako je bio najavljen kao učesnik, princ Đorđe Karađorđević nije plivao. On je bio zadužen da časni krst spusti u reku, a sve vreme je bodrio učesnike.

"Nisam plivao zato što sam imao problema s kolenom, ali sledeće godine ću se sigurno pridružiti učesnicima. Dosad sam tri puta učestvovao u plivanju, prošle godine sam bio u Valjevu, i mogu reći da je osećaj fantastičan kad s verom u Boga plivate za krst", rekao je princ Đorđe.

Pripreme na Adi

Danas će se širom Srbije održati takmičenja u plivanju za časni krst. Jedan od učesnika s najdužim stažom je Zemunac Slaviša Ivanović (35), kome će ovo biti 19. godina zaredom kako pliva. Ovaj profesionalni kaskader već je tri puta izvadio krst.

"Ovo ne doživljavam kao trku već kao verski obred koji veoma poštujem. Počeo sam s pripremama 1. januara, pripremamo se na Adi, prvo se skinemo kako bismo se navikli na temperaturu, potom se kvasimo i ulazimo u vodu, ali ne kvasimo glavu. Nakon izlaska iz vode, ako ima snega, valjamo se u njemu", kaže Ivanović.

Noć kada se Bog javlja: Ako želite da se udate, uradite ovo na Bogojavljenje!

Plivaju i dame

Osim muškaraca, za časni krst danas će plivati i malobrojne hrabre dame. Anđela Cvetković Rezić (25) iz Beograda, koja inače radi u organizaciji ovog takmičenja na Dorćolu, plivaće treći put.

"Svi koji plivaju su pobednici i nemam ambicije da dođem prva do krsta. Bitno je da uđem u vodu, ove godine se nisam mnogo pripremala, zbog manjka vremena sam posetila bazen dva puta. Ko nema dobru volju, biće mu hladno kada uđe u vodu", kaže ona.

Činjenice

- U Beogradu će se plivati na Dorćolu, u Zemunu, na Adi

- Plivači su u obavezi da organizatoru po prijavi dostave lekarsko uverenje

- Pre plivanja svuda se uglavnom održava crkvena liturgija

- Veruje se da onaj ko osvoji časni krst ima sreće tokom cele godine

- Ministar za omladinu i sport Vanja Udovičić prisustvovaće plivanju u Pančevu

- Patrijarh Irinej će služiti liturgiju u Zemunu

Mali heroj: Dečak Pavle (9) prvi doplivao do Časnog krsta u Nišu!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs