Veliki praznik

Božićna poslanica patrijarha Irineja: Čuvajmo sebe i svoj narod od bogohuljenja i grehova!

Uputimo molitvu Bogomladencu Hristu da onima koji danas vode svoje narode, pa i čitav ovaj svet, podari mudrost i dobrotu, ljubav i smirenost, kako bi ovaj svet izveli iz najdublje moralne i egzistencijalne krize, naveo je patrijarh u Poslanici
Vesti 06.01.2016. - 14:30h Autor: Beta
Foto: Fonet

Srpski patrijarh Irinej pozvao je danas sve raseljene Srbe, posebno sa Kosova i Metohije, da učine sve što mogu da se vrate u svoje domove. U Božićnoj poslanici objavljenoj na sajtu Crkve, patrijarh Irinej posebno je pozdravio Srbe sa Kosova i pozvao ih da istraju u veri.

 

"Apelujemo na sve prognane i izbegle sa ove naše svete srpske zemlje, kao i sve prognane i izbegle sa svojih vekovnih ognjišta, iz Dalmacije, Like, Slavonije, Baranje, sa Banije i Korduna, kao i iz raznih krajeva Bosne i Hercegovine, da učine sve što do njih stoji da se vrate na svoja vekovna ognjišta, da ih obnove, unaprede i sačuvaju za pokoljenja koja će doći", navodi se u poslanici.

 

Badnje veče dočekajte sa ovim na stolu: Za blagostanje tokom cele godine!

 

Patrijarh je naveo da je, međutim, greh pomenuti nevoljnike, stradalnike i prognanike srpskog roda, a ne setiti se svih nevoljnika, stradalnika i prognanika iz drugih naroda i zemalja, ma koje vere oni bili. Poglavar SPC je posebno pomenuo ljude sa Bliskog i Srednjeg Istoka, u Ukrajini i u Africi.

 

"Sećajmo ih se molitveno i pomozimo im delatno kad možemo i koliko možemo", naveo je patrijarh Irinej.

 

Prema njegovim rečima, ljudi i narodi su se u savremenom svetu veoma udaljili od Boga i međusobno, što dovodi do mnogobrojnih zločina.

 

"Vidimo da se najveći greh, greh ubijanja čoveka i čitavih ljudskih zajednica, svakodnevno vrši, i to, često, u ime Božje. To je za normalan um i razum nepojmljivo. Pitamo se: zar je moguće da neko sa imenom Božjim na usnama ubija nevinu decu, žene, zarobljenike i prognanike? U ime kojeg i kakvog Boga to čini", naveo je patrijarh.

 

Molite se za oproštaj grehova: Evo kako pravilno to da uradite!

 

Dodao je da zbog takve "pseudoreligijske izopačenosti imamo ovoliko nemira i strahova u svetu, koji nisu ništa drugo do plodovi aktivne bezbožnosti pseudovernika".

 

"Braćo i sestre i draga deco duhovna, pozivamo vas u ime Boga, u ime Novorodjenoga Hrista Gospoda, da čuvamo sebe i svoj narod od svepogubnog bogohuljenja i grehova koji vapiju do nebesa", naveo je poglavar SPC.

 

Prema njegovim rečima, umesto dobre volje i ljubavi među ljudima i narodima, svedoci smo planetarne ekspanzije egoizma, surevnjivosti, antagonizama i nadgornjavanja - poroka koji izazivaju zabrinutost, strah i zebnju za budućnost sveta.

 

"Uputimo molitvu Bogomladencu Hristu da onima koji danas vode svoje narode, pa i čitav ovaj svet, podari mudrost i dobrotu, ljubav i smirenost, kako bi ovaj svet izveli iz najdublje moralne i egzistencijalne krize", naveo je patrijarh u Poslanici.

 

Vernici koji poštuju julijanski kalendar Božić slave u četvrtak, 7. januara.

 

Zašto sečemo badnjak, unosimo slamu i mesimo česnicu: Simbolika Božićnih običaja!

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs