Pročitajte

Vaskršnja poslanica patrijarha Irineja: Iskrenost i uzajamno praštanje treba da krase svaku porodicu!

Patrijarh srpski Irinej poručio je vernicima u Uskršnoj poslanici da čuvaju i poštuju svetinju braka, jer je ona temelj zdrave i nerazorive porodice

Vesti
Autor:
Foto: Fonet

– Svedoci smo sveopšteg otuđenja i razdora, najpre u samoj porodici, gde je zajednica među supružnicima sve nestabilnija, a međusobno nepoštovanje roditelja ostavlja neizbrisivu ranu na dečjim dušama. Ne možemo tražiti svoja prava ugrožavajući tuđa – naveo je patrijarh.

 

Irinej je dodao da da iskrenost i uzajamno praštanje treba da krase svaku porodicu.

 

Čedomorstvo, najveći zločin ovoga veka, nažalost, prisutno je i u našem narodu. Prema statističkim podacima, svake godine u Srbiji nestaje čitav jedan grad. U svetlosti Hristovog Vaskrsenja svako začeće, rođenje i svako ljudsko biće jesu dar Božji koji ima večni smisao i rađa se za večnost – naveo je on.

 

Patrijarh je dodao da u danima radosti, povodom praznika, ne treba zaboraviti ni ljudsku bol, patnju i stradanje, kao ni bolesne, stare i iznemogle, siromašne, izbegle i prognane.

 

– Neprestano sastradavamo sa sveštenstvom i monaštvom, sa našim vernim narodom i decom Kosova i Metohije, koji su naša savest i bez kojih je srpska duhovna svest slaba i ništavna. Okrepljeni vašom snagom i odlučnošću, neprestano prinosimo molitve da istrajete i da nam svima kosovski zavet bude most izmedju nebeske i zemaljske Srbije. Mi ne smemo zbog nepravde klonuti, ne smemo se uplašiti, već se opredeliti za Carstvo nebesko sa svetim knezom Lazarom, koji je prineo žrtvu kao i vi što danas prinosite – naveo je patrijarh.

 

On je dodao da nepravda nije mimoišla "mnogostradalni, ali nikada pogaženi i poniženi" srpski narod koji iduće godine proslavlja osam vekova samostalnosti crkve i države.

 

– To nam daje pouzdanje i potvrdu da smo mi narod vođen svetima - svetim Simeonom, Svetim Savom i svetim kraljem Stefanom Prvovenčanim - koji za svagda srpski narod utemeljiše na krajeugaonom kamenu - Vaskrslom Hristu – poručio je Irinej u Uskršnjoj poslanici.

 

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...