Pravoslavna crkva slavi

Danas Srbija slavi Svetog Nikolu: Šta je strogo zabranjeno na ovaj dan!

Svojim čudesnim moćima Sveti Nikola pomaže svakom ko mu se obrati za pomoć u bolesti, nemoći i duševnoj patnji, naročito na ovaj dan
Vesti 18.12.2015. - 22:00h Autor: dnevno.rs
Foto: Shutterstock

Sveti Nikola je bio episkop Mire Likijske u Maloj Aziji u tadašnjem Rimskom carstvu, a danas u Turskoj. Živeo je u 4. veku u gradu Mira. U čitavom hrišćanstvu se poštuje kao svetitelj i čudotvorac.

 

Ovo mora da zna svako ko slavi Svetog Nikolu: Suština ove slave! (VIDEO)

 

Nikoljdan se proslavlja 19. decembra i kod Srba spada u slavu sa navećim brojem svečara. Hrišćani veruju da je Sveti Nikola čudotvorac i da se mnoga čuda dešavaju od njegovih čudotvornih moštiju iz kojih neprestano izbija sveto miro, kojim se leče bolesnici.

 

Ovaj svetitelj je spašavao nasukane i izgubljene brodove, pa se smatra zaštitnikom moreplovaca. Zbog toga ga mornari često pozivaju pri opasnim situacijama ili brodolomima.

 

Na ovaj datum su sve lađe, gde god se nalaze, bacale svoja sidra i do sutradan mirovale, odajući slavu ovom svetitelju. Danas se uoči praznika često zaustavljaju lađe dok se mornari pomole svetitelju i onda nastavljaju put.

 

Svojim čudesnim moćima Sveti Nikola pomaže svakom ko mu se obrati za pomoć u bolesti, nemoći i duševnoj patnji.

 

Potresno pismo dečaka svetom Nikoli: Evo za šta ga je zamolio! (FOTO)

 

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

 

Uz pomoć njegove molitve, slepima se vraća vid, hromi prohodaju, a gluvima se vraća čulo sluha. Prema predanju iz naših krajeva, upravo je Sveti Nikola povratio vid slepom srpskom kralju Stefanu Dečanskom.

 

Tokom vekova, Sveti Nikola je postao jedan od najomiljenijih svetaca i za njega se vezuju mnogi običaji opstali iz davnina. Danas, prema tradiciji, nikako ne valja prati veš, čistiti kuću i raditi bilo kakve kućne poslove.

 

Podrazumeva se i suzdržavanje od mrsne hrane, budući da je u toku veliki Božićni post.

 

U nekim krajevima održao se i običaj darivanja dece na današnji praznik jer je Sveti Nikola i njihov zaštitnik. Zato, ako su vam mališani bili dobri, obradujte ih nekom sitnicom - njih ćete obradovati, vama će biti lepo, a i narod kaže - valja se.

 

Molitva Svetom Nikoli: Velikom čudotvorcu, iscelitelju i pravedniku treba da se obratite ovako!

 

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...