Stupa na snagu

Francuska donela zakon: Zatvorske kazne za premršave manekenke!

Novi zakon koji je usvojio francuski parlament predviđa i da će svi modni časopisi morati jasno da obeležavaju sve fotografije ljudskog tela koje su prošle bilo kakve korekcije ili retuširanje u Fotošopu
Vesti 18.12.2015. - 15:34h Autor: Beta
Foto: Fonet

Francuska je donela novi zakon koji propisuje da manekenke moraju imati lekarsko uverenje o tome da nisu premršave ukoliko žele da se bave modnim poslom. U suprotnom, mogu se suočiti sa kaznom do šest meseci zatvora i novčanom kaznom od 75.000 eura, prenosi britanski Gardijan.

 

Novi zakon koji je usvojio francuski parlament predviđa da će svi modni časopisi morati jasno da obeležavaju sve fotografije ljudskog tela koje su prošle bilo kakve korekcije ili retuširanje u "Fotošopu".

 

Francuska želi na ovakav način da propiše modnoj industriji koji je minimalni indeks telesne težine koje manekenke moraju imati da bi reklamirale njihove proizvode.

 

Koja je vaša idealna težina: Podelite dva broja i saznajte!

 

Poslanici su se složili da doktori mogu da procene koja manekenka je premršava, uzimajući u obzir više faktora kao što su visina, godište i telesna građa, prenosi britanski list.

 

Mere donete su u okviru nacionalnog plana za borbu protiv anoreksije i bulimije koje su veoma rasprostanjenje u francuskoj modnoj industriji.

 

Procenjuje se da u Francuskoj negde između 30.000 i 40.000 ljudi, među kojima je najviše adolescenata, boluje od anoreksije i drugih poremećaja u ishrani, često sa fatalnim posledicama po zdravlje.

 

Amal Kluni izgubila kalendar: Go stomak u decembru, mršavost na ivici anoreksije! (FOTO)

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...