Srećan praznik

Jevreji večeras dočekuju Hanuku: Svi običaji vezani za praznik svetlosti!

Hanuka je poznat i kao festival svetlosti jer se tada prisećamo čuda koje se desilo pri ponovnom osveštanju Hrama, a to je da je ulje dovoljno za jedan dan gorilo u Hramu čitavih osam dana
Vesti
22:12h Autor:
Jevreji večeras dočekuju Hanuku: Svi običaji vezani za praznik svetlosti!
Foto: Profimedia

Jevreji širom sveta večeras dočekuju Hanuku!

Hanuka je poznat i kao festival svetlosti jer se tada prisećamo čuda koje se desilo pri ponovnom osveštanju Hrama, a to je da je ulje dovoljno za jedan dan gorilo u Hramu čitavih osam dana.

Na Hanuku se proslavlja spasenje Jevreja, njihove religije i tradicije oda similacije i duhovnog uništenja koje im je pretilo pod Antiohom IV.

Ovo je praznik koji slavi pobedu svetla nad tamom, čistoće nad okaljanošću, duhovnog nad materijalnim.

U dane Hanuke pevaju se ode jerusalimskom hramu, jedu se krofne svih osam dana praznika koji se slavi po kućama, školama, jevrejskim zajednicama, udruženjima i na trgovima.

U Izraelu se sveće pale na svim trgovima i pred Gradskom kućom.

Prva naznaka Holokausta: 77 godina od Kristalne noći

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Za Hanuku se koristi poseban osmokraki svečnjak (sa dopunskim devetim krakom za svećicu na sredini svečnjaka, za razliku od standardne sedmokrake menore), poznatim pod imenom "Menora za Hanuku" ili "Hanukija", koji gori tokom svih osam dana i noći proslave praznika.

Paljenje svećica u svečnjaku predstavlja centralni čin celokupne proslave Hanuke. Prve noći praznika pali se prva svećica, a svake naredne noći jos po jedna dopunska svećica; plamen se raznosi posebnom svećicom koja se čuva na kraku na sredini svečnjaka.

Na taj način, poslednjeg dana praznika Hanuke gore svih osam svećica na Hanukiji, simbolizujući osam dana i noći neprekidnog gorenja ulja u Hramu po pobedi Makabejaca.

Paljenje svečica treba obavljati blizu prozora ili vrata, kako bi se svima oglasila čuda koja su se tada dogodila. Tokom paljenja svećica, tradicionalno se izgovaraju blagoslovi i peva stara pesma "Hanerot Halalu", a potom pesma "Maoz Cur".

Hanuka je veseli praznik, posebno za decu. Po paljenju svećica, svi članovi porodice (a često i pozvani gosti) se okupljaju oko trpeze gde se uz jelo i igranje igara proslavlja praznik.

Čast je kao mleko, uprlja se i od najmanje trunčice: Jevrejske mudrosti za sva vremena!

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs