Ponosni na uspeh

Valjevo: Rođena 100. beba iz epruvete

U pitanju je jedna od bliznakinja, koje su začete procesom odmrzavanja embriona
Vesti
10:02h Autor:
Valjevo: Rođena 100. beba iz epruvete
Foto: Shutterstock / Ilustracija

U Valjevu je rođena stota beba začeta u Centru za vantelesnu oplodnju (VTO) Opšte bolnice, objavljeno je na sajtu te zdravstvene ustanove.

To je jedna od dve devojčice, blizanakinje, koje su na svet došle carskim rezom, koji je obavio akušer Branko Budimirović, šef VTO centra.

Bliznakinje su začete procesom odmrzavanja embriona, što je deseta među stotinu beba začetih na taj način.

Centar za VTO zvanično je počeo rad u decembru 2012. godine, a pojedine procedure rađene su i pre toga, pa je broj "beba iz epruvete" veći od stotinu. To je jedini VTO centar mimo univerzitetskih centara u Srbiji, a u njegovom nastanku i značajnu pomoć lekarima i drugom osoblju pružio je Univezitetski klinički centar iz Maribora u Sloveniji.

Alarmantno: Srbija među vodećim zemljama po upotrebi antibiotika

U Valjevu ne postoje liste čekanja, a u VTO centar dolaze i parovi bez dece iz drugih delova Srbije, koje šalje RFZO, s tim što i brojne opštine namenskim sredstvima pomažu sugrađanima da dobiju potomstvo.

Kako je najavljeno, 14. decembra, na godišnjicu početka rada Centra za VTO Opšte bolnice u Valjevu, biće obeleženi dosadašnji uspesi u radu u okviru kampanje "Da se novi život rađa".

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs