Sjajan izum

Internet iz sijalica: Novi način prenosa podataka zaseniće Wi-Fi!

Li-Fi daje pristup internetu 100 brže od tradicionalnih Wi-Fi rutera, uz brzinu od jednog gigabajta po sekundi. Sve što vam treba je led sijalica, internet konekcija i foto detektor
Vesti
10:36h Autor:
Internet iz sijalica: Novi način prenosa podataka zaseniće Wi-Fi!
Foto: Reuters

Novi način prenosa podataka internetom, zaseniće dobro poznati Wi-Fi, prenosi Newsweek.rs.

Novi metod zove se slično: Li-Fi i daje pristup internetu 100 brže od tradicionalnih Wi-Fi rutera, uz brzinu od jednog gigabajta po sekundi.

Sve što vam treba je izvor svetlosti (standardna led sijalica), internet konekcija i foto detektor.

Ovaj način pristupa internetu testiran je u glavnom gradu Estonije, Talinu, u okviru start-ap projekta Velmeni. Test je izveden u sobnim uslovima: Ljudi okupljeni oko ovog start-ap projekta su koristili sijalicu da bi preneli podatke brzinom od jednog gigabajta u sekundi. Laboratorijski testovi daju teorijsku brzinu do 224 gigabajta u sekundi.

Li-Fi tehnologija (koju neki već nazivaju svetlosnim internetom) mogla bi, prema rečima Dipaka Solankija, šefa start-ap projekta, da bude dostupna korisnicima u narednih tri do četiri godine.

Želite da dremnete na poslu? Ova ideja će vas oduševiti! (FOTO)

Termin Li-Fi je prvi upotrebio profesor Harald Has sa univerziteta u Edinburgu 2011, koji je tehnologiju prikazao na TED konferenciji (Technology, Entertainment and Design):

Profesor Has je opisao budućnost u kojoj će milijarde sijalica postati vajerles hot-spotovi.

Velika prednost Li-Fi tehnologije je što se, za razliku od Wi-Fi tehnologije, ne meša ni sa kakvim radio signalom, ne ometa nikakav rad i mogla bi da bude sastavni deo opreme u avionima ili na drugim mestima gde je interferencija signala - problem.

Ipak - i ova tehnologija ima jednu manu: ne može biti primenjena po danu, na mestima gde je prostor obasjan sunčevim zdracima - jer bi tada ipak došlo do ometanja signala. Možda će u naredne tri godine i ovaj problem - biti rešen.

Preminuo moćni milijarder: Mark Zukerberg u šoku! (FOTO)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs