Poražavajuća statistika

Alarmantno: Srbija među vodećim zemljama po upotrebi antibiotika

Problem je u dozi, vremenskom intervalu i dužini uzimanja antibiotika
Vesti 18.11.2015. - 15:46h Autor: Beta
Foto: Thinkstock

U Srbiji se antibiotici ne koriste racionalno i po učestalosti korišćenja te vrste lekova, Srbija se svrstava među vodeće zemlje u Evropi, rekao je danas državni sekretar u Ministarstvu zdravlja, Berislav Vekić.

 

"Svakog dana, u toku godine, 29 stanovnika na 1.000 korisnika, konzumira antibiotike. To je jedan od vodećih parametara u Evropi i svrstava nas u vodeće zemlje u Evropi po prepisivanju antibiotika", naveo je Vekić na skupu o racionalnoj upotrebi antibiotika.

 

On je ukazao da to što se antibiotici ne koriste racionalno predstavlja upozoravajući signal za sve, a naročito za ljude iz struke.

 

Srpski profesor stvorio najmoćniji prirodni lek: Obnavlja celo telo, ubija maligne ćelije! (VIDEO)

 

"Problem je u dozi, vremenskom intervalu i dužini uzimanja antibiotika", rekao je Vekić i dodao da je Vlada Srbije obezbedila 700 miliona dinara koji će biti upotrebljeni za sredjivanje zdravstvenih ustanova što će predstavljati dobar preduslov za saniranje i spečavanje bolničkih infekcija.

 

On je kazao da će smanjivanje upotrebe antibiotika doprineti uštedama, kao i da će ta sredstva moći da se upotrebe za inovativne lekove i podsetio da 70 takvih lekova čeka da bude pušteno u promet.

 

Vekić je rekao da u Evropi više od 25.000 ljudi godišnje umre zbog multirezistentnih bakterija, a taj broj intenzivno raste i Evropu košta više od 15 milijardi evra.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...