Državni praznik

Obeležavanje Dana primirja u Prvom svetskom ratu: Niz manifestacija širom Srbije

Počasnu artiljerijsku paljbu sa deset plotuna iz šest artiljerijskih oruđa izvršiće u 16.00, uz najviše vojne počasti, počasna jedinica Garde Vojske Srbije, uz intoniranje državne himne Srbije i podizanje zastave
Vesti 10.11.2015. - 09:56h Autor: Beta
Foto: Ilustracija / Fonet

U čast Dana primirja u Prvom svetskom ratu, koji se kao državni praznik obeležava i u Srbiji 11. novembra, danas će biti izvedena počasna artiljerijska paljba sa Savske terase Beogradske tvrđave.

 

Počasnu artiljerijsku paljbu sa deset plotuna iz šest artiljerijskih oruđa izvršiće u 16.00, uz najviše vojne počasti, počasna jedinica Garde Vojske Srbije, uz intoniranje državne himne Srbije i podizanje zastave.

 

Dan primirja u Prvom svetskom ratu, u spomen na sve nevino stradale između 1914. i 1918. godine, biće obeležen širom Srbije nizom manifestacija.

 

U Srbiji je 11. novembar neradan dan, a praznik je prvi put zvanično obeležen 2012. godine, na osnovu izmena Zakona o državnim i drugim praznicima koje je Skupština Srbije usvojila krajem 2011. godine.

 

Uskoro završetak obnove višegradske ćuprije: Čuveni most ponovo u funkciji!

 

Međunarodni dan primirja u Prvom svetskom ratu obeležava se i u svetu manifestacijama u 11 sati, u znak sećanja na 1918. godinu, kad je 11. novembra u 11 sati na snagu stupilo primirje koje je Nemačka potpisala sa silama Antante i tako okončala neprijateljstva na Zapadnom frontu.

 

Dan primirja se na taj dan obeležava u Velikoj Britaniji, Francuskoj, Belgiji, Novom Zelandu. Pod imenom Dan sećanja obeležava se u zemljama Komonvelta a u SAD pod imenom Dan veterana. U Britaniji se često koristi i izraz Dan makova, kao referenca na mak koji raste u Flandriji, gde je poginuo najveći broj britanskih vojnika.

 

U Srbiji se kao glavni motiv za amblem praznika koristi Natalijina ramonda, cvet koji je ugrožena vrsta u Srbiji, a poznat je i kao cvet feniks. Osim tog, u amblemu se pojavljuje i motiv trake Albanske spomenice.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs