Mnogo toga se ostvarilo

Danas je Dan Povratka u budućnost: U čast čuvenoj triologiji! (VIDEO)

Najviše se govori o tome kako su tad daleku 2015. videli tvorci filma iz 1989, koliko toga su pogodili, a koliko promašili govoreći o našoj današnjici
Vesti 21.10.2015. - 11:24h Autor: Kurir
Foto: Youtube Printscreen / Movieclips

Obožavaoci filmskog serijala "Povratak u budućnost" danas će obeležiti Dan „Povratka u budućnost“, odnosno dan u koji u drugom delu filma putuju Marti Mekflaj (Majkl Džej Foks), Dok Emet Braun (Kristofer Lojd) i Dženifer Parker (Elizabet Šu).

 

U većem delu sveta 21. oktobar 2015. biće obeležen tako što će se čuvena trilogija prikazivati u bioskopima, a biće organizovane i mnoge druge akcije, poput „Marša milion Mekflaja“ i vožnje letećih skejtova. Najdalje su sigurno otišli funkcioneri gradića Restona u SAD.

 

Oni su odlučili da ime grada na pet dana promene u Hil Veli, što je naziv fiktivnog mesta u kojem Marti i Dok Braun žive.

 

Naravno, najviše se govori o tome kako su tad daleku 2015. videli tvorci filma iz 1989, koliko toga su pogodili, a koliko promašili govoreći o našoj današnjici. Ono što svakom ko je gledao film prvo padne na pamet jeste to da danas nema letećih automobila i letećih skejtova, što ostvarenje „Povratak u budućnost“ predviđa, ali druge stvari koje su pre 26 godina delovale daleko, sad postoje.

 

Snima se film o Arkanu, a nećete verovati ko će glumiti Cecu Ražnatović!

 

 

Tako danas imamo video-pozive, tehnologiju koja se može poneti sa sobom, tablete i 3D filmove.

 

Ono što se nije ostvarilo

 

Leteći automobili
Prema filmu, 2015. moguća je konverzija običnih automobila u leteće, pa su oni postali dominantno prevozno sredstvo. Iako je napravljeno više prototipova letećih kola, nijedna nisu dovoljno praktična da bi zaživela na tržištu.

 

Leteći skejtovi
Tinejdžeri iz 2015. u filmu voze leteće skejtove raznih boja i oblika. I ovi uređaji, mada drugačiji od onih u filmu, već postoje, ali za njihovo korišćenje potrebna je magnetna površina, pa ih je nemoguće koristiti na asfaltu.

 

Smrt Elizabete
Na naslovnoj strani vidi se naslov "Vašington spreman za posetu kraljice Dajane", što znači da je očekivano da Elizabeta ili ne doživi 2015. ili da abdicira. Međutim, princeza Dajana je poginula 1997, a Elizabeta je i dalje na vlasti.

 

Dehidrirana hrana
Martijeva žena Dženifer u filmu pravi picu za celu porodicu od pice prečnika oko dva centimetra, i to jednostavnim pritiskom na dugme, a navodi se da i ostala hrana može da se kupi dehidrirana. Ovakva tehnologija danas ne postoji.

 

Prokletstvo filma Isterivač đavola: Učesnici nastradali, devetoro mrtvih tokom snimanja!

 

 

Odeća koja se prilagođava
Da je modna industrija pratila film, danas uopšte ne bi postojala odeća različite veličine, jer bi se svaka jakna, majica ili patike jednostavno prilagođavale osobi koja ih nosi.

 

Ono što se ostvarilo

 

Video-pozivi
Marti u filmu obavlja nekoliko video-poziva. Iako je ta tehnologija 1989. delovala kao nešto nezamislivo, zahvaljujući Skajpu i sličnim aplikacijama danas postoji na skoro svim kompjuterima, telefonima i tabletima.

 

Igre sa senzorom
U samom filmu ne vide se igračke konzole koje imaju senzor pokreta, ali kad Marti u kafeu "80‘s" pronađe staru video-igru, deca mu se smeju što igra koristeći ruke. Danas postoje konzole sa senzorom pokreta.

 

3D filmovi
Dok ide ulicom, Martija napada ajkula. Naravno, ne prava, već je reč o 3D hologramu iskorišćenom za film „Ajkula 19“. Iako ovaj nastavak nije snimljen (mada se pojavio zvanični trejler), 3D filmovi su postali uobičajeni.

 

Tableti
Kad Marti u jednom trenutku sretne budućeg Doka Brauna ispred gradske kuće, on u rukama ima uređaj nalik današnjim tabletima. Ovi uređaji su danas prilično rasprostranjeni.

 

Pametne naočari
Deca Martija Mekflaja dok sede za trpezarijskim stolom tokom večere nose pametne naočare, pomoću kojih gledaju televiziju, ali i razgovaraju s prijateljima. Ova tehnologija već postoji (Guglove naočare, Majkrosoft hololens...) i sve je popularnija.

 

Novak Đoković snima film o Nikoli Tesli?

 

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...