Vesti

Presuda Evropskog suda pravde: U radne sate računaće se i put do posla!

Vreme provedeno u putu pri dolasku na posao i odlasku sa posla treba da se posmatra kao radno vreme, proističe iz presude Evropskog suda pravde
Vesti
18:08h Autor:
Presuda Evropskog suda pravde: U radne sate računaće se i put do posla!
Foto: Shutterstock

Ovakva odluka posebno treba da se odnosi na radnike koji nemaju fiksnu kancelariju, jer ovo vreme koje se provede u putovanju, po mišljenju mnogih radnika, prethodno nije uzimano u obzir, piše Bi-Bi-Si.

Iz ove presude Evropskog suda pravde proističe da firme koje zapošljavaju radnike koji se bave negom, radnici električari, instalateri i komercijalisti imaju pravo da im se plati vreme provedeno u putu do radnog mesta, inače će njihov rad biti u suprotnostima sa pravilima EU.

Kako ističe pravni dopisnik Bi-Bi-Sija, ovakva odluka mogla bi da ima „veliki uticaj i posledice“.

Meteorolozi najavlju: Toplo vreme od subote!

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

„Poslodavci će sada možda morati da organizuju raspored rada kako bi obezbedili da radnici budu što bliže svojim domovima“, ističe on. Sada postoji potencijalna mogućnost da hiljade poslodavaca budu u suprotnosti sa pravilima EU kada se radi o radnom vremenu .

Evropski sud je saopštio da je svoju presudu doneo kako bi zaštitio „bezbednost i zdravlje“ radnika kao što je navedeno u direktivi radnog vremena EU.

Direktiva je dizajnirana tako da zaštiti radnike od eksploatacije od strane poslodavaca, a to propisuju odredbe o pitanjima kao što su koliko dugo zaposleni rade, koliko pauze imaju kao i to na koliko odmora imaju pravo".

Jedan od glavnih ciljeva je da se osigura da nijedan radnik u EU nije obavezan da radi, u proseku, duže od 48 sati nedeljno.

Živa istina: 11 razloga zašto morate biti ludi da biste uspeli u životu!

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Ovakvu presudu podstakao je slučaj u Španiji, gde je kompanija „Tyco“ koja se bavi instalacijom sistema, nakon zatvaranja regionalnih kancelarija 2011. godine dovela do toga da zaposleni putuju i prelaze različita rastojanja kako bi došli do svog radnog mesta. Kako se navodi u presudi, odluku da putuju nisu doneli radnici već poslodavac tako što je odlučio da ukine regionalne kancelarije.

„Traženje od njih da nose teret odluke poslodavca bilo bi u suprotnosti sa ciljevima o zaštiti bezbednosti i zdravlja radnika, koja uključuje i garanciju radnicima na minimalan period odmora“, stoji u odluci.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs